Grossglockner. Locatie jubileumtour Oostenrijkse Alpenvereniging

Oostenrijkse Alpenvereniging viert haar 150-jarig jubileum

Grossglockner. Locatie jubileumtour Oostenrijkse AlpenverenigingVandaag bestaat de Österreichischer Alpenverein precies 150 jaar. De Alpenvereniging werd op 19 november 1862 opgericht in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Om dit te vieren organiseert de Oostenrijkse Alpenvereniging verschillende festiviteiten en stond het gehele afgelopen jaar in het teken van dit jubileum.

De Oostenrijkse Alpenvereniging werd in 1862 opgericht door enkele studenten en is daarmee, op de Britse Alpenvereniging na, de oudste alpinistenvereniging ter wereld. Deze studenten, waaronder Paul Grohmann, Edmund von Mojsisovics en Eduard Suess, zouden later uitgroeien tot vooraanstaande alpinisten en geologen. In 1873 ging de vereniging samen met de Duitse Alpenvereniging en tussen 1873 en 1938 had zij meer dan 400 afdelingen in Duitsland, Oostenrijk en Bohemen.

Na de annexatie van Oostenrijk door Duitsland in 1938 bestond er alleen nog maar een Duitse Alpenvereniging. De Oostenrijkse Alpenvereniging werd na de Tweede Wereldoorlog in 1945 weer heropgericht, waarna het uitgroeide tot de grootste alpinistenvereniging van Oostenrijk. Tegenwoordig heeft de Oostenrijkse Alpenvereniging 415.000 leden en beheert het meer dan 700 berghutten.De Oostenrijkse Alpenvereniging pakt dit jaar groot uit om haar jubileum te vieren. Zo is de film Wege ins Freie speciaal voor de gelegenheid gemaakt. Daarnaast worden er speciale postzegels uitgegeven en is het boek Berg Heil! geschreven over de geschiedenis van de Alpenvereniging. Ook is er in juli 2012 een jubileumtour over de Großglockner georganiseerd.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?