Peter Habeler beklom de Mount Evererst zonder zuurstof. Foto wonker

Oostenrijkse bergbeklimmer Peter Habeler 70 jaar

Peter Habeler beklom de Mount Evererst zonder zuurstof. Foto wonkerAfgelopen zondag (22 juli) is bergbeklimmer Peter Habeler 70 jaar geworden. Hij was de eerste bergbeklimmer in de Rocky Mountains en de eerste Europeaan die de 'Big Walls' in Yosemite National Park beklom. Hij hoopt ooit nog een keer de noordkant van de Eiger te beklimmen.

In 1969 begon hij samen met Reinhold Messner te klimmen. Er volgden vele bijzondere prestaties en records. De meest opmerkelijke was de beklimming van de Mount Everest in 1978 met Messner, zonder extra zuurstof. Een prestatie die als onmogelijk werd ingeschat. Andere overwonnen prestaties zijn onder andere de klim op de Cho Oyu, Nanga Parbat en de Kangchenjunga Hidden Peak. In het jaar 2000 probeerde Peter weer de Mount Everest te beklimmen, maar door vocht in zijn longen is dit niet gelukt. Peter vertelt dat de beste overwinning de overwinning van je eigen angst is.

Op 21-jarige leeftijd werd Peter skileraar en richtte de Habeler ski- en bergsportschool in zijn geboorteplaats Mayrhofen in Oostenrijk op. De school wordt nu gerund door zijn zoon, maar wanneer Peter tijd heeft, geeft hij af en toe nog een skiles.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!