skigebied krakau oostenrijk

Oostenrijkse skilift zoekt donaties

Kleine skigebieden hebben het moeilijk. Het kleine skigebiedje Krakau Tockneralmlift had het financieel zelfs zo zwaar dat het twijfelachtig was of de jaarlijkse FIS-dagen in 2019 wel plaats konden vinden. Dankzij een grote actie van omwonenden kan het dreigende faillissement worden afgewend.

De skilift heeft een aantal grote investeringen nodig om te kunnen blijven draaien. Er moet een nieuwe energievoorziening komen, de motoren van de skilift moeten worden vernieuwd en er moet een nieuw systeem voor kunstmatige sneeuw komen. Die investeringen dwongen de eigenaren tot een nieuw verdienmodel. Anders was er simpelweg niet genoeg geld.

Aandelenverkoop en fondsenwerving

Nadat de eigenaren al een groot aantal aandelen hadden verkocht, en de overheid ook met een investering over de brug kwam, stond er nog steeds een bedrag open, dat nu wordt ingezameld via fondsenwerving.

Sociale functie van een skigebied

Inmiddels is er al een derde van het openstaande bedrag binnen. Hoewel er daarmee nog een lange weg te gaan is, zijn de eigenaren van de skilift niet ontevreden. Vooral het feit dat er veel niet skiërs meedoen met de inzamelingsactie stemt ze hoopvol. Tegen Oostenrijkse media verklaren ze daarover dat daarmee duidelijk wordt dat het skigebied meer is dan alleen een helling om vanaf te skiën. ’s Winters is het de meest bedrijvige plek in de omgeving. Daarmee heeft het skigebied ook een belangrijke sociale functie. Tegenover Oostenrijkse media vragen de inwoners zich af wat ze anders moeten doen in de winter.

Eén ding staat wel vast: de prijzen voor het skigebied mogen niet te hoog worden. daarom kost een dagkaart voor volwassenen 17 euro en een dagkaart voor kinderen 13 euro.  

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis