Skilift recyclen

Oude skilift krijgt een tweede leven

Regelmatig worden skiliften in de Alpen vervangen. Ze zijn te klein, te langzaam, of hebben hun financiële levensduur er op zitten. Maar wat gebeurt er met die oude liften?

Veel liften krijgen een tweede leven elders in de wereld. Want waar een lift voor onze Europese –welvarende- begrippen is afgeschreven, kunnen de grote installaties vaak nog jaren mee en zonder problemen draaien. Daarom worden de liften niet verschroot, maar verhuisd.

Grote markt voor tweedehands liften

De liften vinden vaak gretig aftrek in ontwikkelende skigebieden, bijvoorbeeld in Rusland, Azië en Oost-Europa. Daar zijn de eisen waar de machines aan moeten voldoen minder hoog en volstaan de oude liften nog prima. Zo is er een levendige handel ontstaan in tweedehands sleep- en skiliften.

Goede verdienste

De tweedehandsmarkt biedt voor zowel de oude eigenaren als de nieuwe eigenaren een financieel voordeel. De oude lift levert meer op dan de schrootwaarde van de materialen, en de nieuwe lifteigenaar heeft juist een werkende lift voor een zacht prijsje.

Dat levert een Oostenrijks bedrijf, gespecialiseerd in het bouwen en afbreken van liften dan weer geen windeieren op. De verkoop van tweedehands liften naar vooral Rusland is inmiddels zo hard aan het groeien dat het bedrijf nauwelijks nog aan de vraag kan voldoen. Op dit moment werkt het bedrijf aan twee liften tegelijk, een in Kazachstan en een in Rusland.

Bron:

ORF.at 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen