Sibratsgfäll

Oostenrijkse wandelroute wint designprijs

Een wandelroute in de Oostenrijkse gemeente Sibratsgfäll, Vorarlberg, heeft een designprijs gewonnen. De Oostenrijkse Staatsprijs voor Design ging in de categorie ‘ruimtelijk ontwerp’ naar de wandelroute ‘Georunde Rindberg’.

De wandelroute Georunde Rindberg brengt het natuurgeweld in de bergen in beeld. Achttien jaar geleden stortten de hellingen van de Rindberg naar beneden. De schade was enorm en is nog steeds zichtbaar in het landschap. Twintig gebouwen werden door de puinlawine verwoest De wandelroute voert wandelaars langs de overblijfselen van de lawines.

Het scheve en het lopende huis

De wandelroute Georunde Rindberg laat niet alleen de sporen in het landschap zien, de route vertelt er ook wat over. Langs de route staan acht informatiepunten die je meer vertellen over het drama van 1999. Zo kom je langs het ‘lopende huis’ en het ‘scheve huis’, dat zich in de laatste achttien jaar zo’n achttien meter verplaatst heeft, zonder verdere schade op te lopen.

Het juryoordeel

De rondwandeling laat volgens de jury zien dat de bewoners van Sibratsgfäll ondanks de geleden schade er weer bovenkop klimt. De route hoort daarmee volgens de jury onmiskenbaar in het verwerkingsproces. Tel het stijlvolle ontwerp van de informatiepunten daarbij op. De minimalistische roestvrijstalen ontwerpen bij de informatiepunten laten volgens de jury voldoende ruimte om als je bezoeker een voorstelling van het drama te maken, zonder dat daarbij ingewikkelde multimedia nodig is.

De wandelroute Georunde Rindberg

De wandelroute over de Rindberg is voor iedereen toegankelijk. Een korte tocht van 2 kilometer over de Rindberg. Het grootste deel loopt over wandelpaden, een deel over asfalt. Onderweg stijg en daal je 130 hoogtemeters.  

Bronnen:

Afbeelding:

Door Prankster [Public domain], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?