Vakantie in Vorarlberg, de regio van de architectuur

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosDe Oostenrijkse berghellingen staan vol met naaldbomen. In Vorarlberg weten ze daar wel raad mee, getuige de jarenlange ervaring met houtconstructies in de bondsstaat. Het bouwen met houtsoorten uit de streek heeft niet alleen de Bregenzerwalderdorpen talloze monumentale boerderijen geschonken, het geeft ook de strakke en moderne architectuur van nu een eigen karakter in harmonie met het verleden én het milieu. Stad en platteland leggen daarbij elk hun eigen accenten. Redacteur Sean Vos ging er een kijkje nemen en laat je in dit artikel zien welke verschillende soorten gebouwen hij tegen kwam.

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosHotels in Vorarlberg

Wie in het Bregenzerwald of aan de Bodensee de kenmerkende architectuur van Vorarlberg van dichtbij wil beleven, hoeft niets anders te doen dan te overnachten in een van de vele hotels die in de lokale stijl zijn gebouwd of verbouwd. Een selectie van het aanbod:

Sonne Mellau – Feel good Hotel, Mellau

Prachtig en luxe hotel dat bestaat uit een opnieuw opgebouwde traditionele Bregenzerwalderboerderij met een moderne achterbouw met luxe kamers. Alle Stuben en kamers zijn voorzien van prachtig handwerkmeubilair. (In 2024 is het hotel verbouwd, waarbij de naam is veranderd. Vroeger stond dit hotel bekend als Sonne Lifestyle Resort Mellau)

Hotel Post, Bezau

Hotel Post ligt midden in het centrum van Bezau en was vroeger de stopplaats voor de postkoetsen. Het hotel is diverse malen uitgebreid in verschillende typerende stijlen en bevat een luxe wellness- en spa-afdeling.

Hotel Krone, Hittisau

Dit 175 jaar oude hotel is onlangs grondig gerenoveerd door regionale vaklui. De liefde voor het handwerk is terug te vinden in iedere kamer.

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosBio-Hotel Schwanen, Bizau

Prachtig hotel met strakke moderne kamers en wellnessafdeling. Men kookt er uitsluitend biologisch met heerlijke lokale ingrediënten.

Hotel Martinspark, Dornbirn

Een van de eerste hotels in Oostenrijk waarin de beleving van het design centraal staat. Het ontwerp is van het befaamde architectenduo Baumschlager & Eberle. Vooral het restaurant, gelegen boven de ingang in een organisch vormgegeven aanbouw, is bijzonder.

Overige architecturale bezienswaardigheden in Vorarlberg:

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosFrauenmuseum Hittisau

Museum met wisselende tentoonstellingen over vrouwen, van regionaal tot internationaal. Samen met de brandweerkazerne en muziekvereniging gevestigd in een ruim en licht houten gebouw naar ontwerp van Cukrowicz Nachbaur.

Angelika Kauffmannmuseum en Heimatmuseum Schwarzenberg

In een boerderij uit 1556 zijn zowel het Angelika Kauffmanmuseum als het Heimatmuseum gevestigd. Eenmaal binnen ervaar je de traditionele Bregenzerwalderboerderij en de sfeer van vroeger in het voorste deel van het pand, terwijl de schilderijen van Angelika Kauffmann worden tentoongesteld in een strakke, moderne ruimte. De centrale hal verbindt deze twee werelden.

Werkraum Haus

Verzamelplaats voor handwerklieden uit Bregenzerwald en tevens etalage voor hun handwerk. Het gebouw, naar ontwerp van Peter Zumthor, is in juli 2013 geopend.

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosVorarlberg Museum, Bregenz

Dit gloednieuwe museum herbergt een grote collectie alledaagse en bijzondere objecten uit Vorarlberg. Het ontwerp van Cukrowicz Nachbaur laat een ruim honderd jaar oud pand aan de Bodenseeboulevard moeiteloos samensmelten met een groot nieuwbouwvolume dat uitkomt op een prachtig plein in het stadscentrum.

Schnapsstokerij Michelehof

Moderne schnapsstokerij op het erf van een oude boerderij in Hard. Albert Büchele stookt er verschillende Schnäpse die hij in het kleine winkeltje verkoopt. Vooral het proeflokaal en de zolder waar de vaten liggen te rijpen zijn de moeite van een bezoekje waard. Winnaar van de Vorarlberger Holzbaupreis 2007.

Architectuur in Vorarlberg. Foto Sean VosBregenzer Festspiele

Iedere zomer staat Bregenz in het teken van de Festspiele. In en om het Bregenzer Festspielhaus worden theatervoorstellingen, muziek en dans opgevoerd. Hoogtepunt is de opera die ’s avonds wordt opgevoerd in het enorme openluchttheater dat in het water van de Bodensee is gelegen. De komende twee zomers wordt hier ‘Die Zauberflöte’ van Mozart uitgevoerd. 

 

De reportage over architectuur in Vorarlberg lees je in Bergen Magazine 3 van 2013. Deze is het gehele najaar te koop in de winkels en daarna hier te bestellen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!