Surfrider Foundation Europe rijn plastic

Op zoek naar afval, van de bron van de Rijn tot Nederland

Dit weekend vertrok vanuit Zwitserland een expeditie naar Nederland. Een team van de Surfrider Foundation Europe zakt wandelend en varend de Rijn af, op zoek naar plastic vervuiling.

De plastic soep in de oceanen, ontstaat voor een groot deel door vervuiling die juist ver uit het binnenland komt en via de rivieren de zee in stroomt. Daarom beginnen de expeditieleden zo ver mogelijk in het binnenland: aan de bron van de Rijn. Vanaf daar wandelen en varen ze richting de Nederlandse kust. Onderweg brengen ze zo veel mogelijk in kaart waar ze afval tegenkomen en hoeveel afval dat is.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vervuiling in kaart brengen met een app

Hun belangrijkste ‘wapen’ tegen die vervuiling: een app. Met de app kan snel en makkelijk in kaart gebracht worden wat voor afval zich waar in de rivier bevindt. Onderweg filmen en fotograferen de expeditieleden zoveel mogelijk bronnen van vervuiling. Door kunstmatige intelligentie worden al die verschillende vormen en bronnen van vervuiling in verschillende categorieën ingedeeld en met gebruik van de geolocatie van de telefoons waar de app op staat, kan ook bepaald worden waar de vervuiling is. Zo ontstaat er een compleet beeld van wat voor vervuiling er allemaal door de Rijn naar zee gebracht wordt, en waar die vervuiling ontstaat. En daarmee zijn de expeditieleden er nog niet, want als alle gegevens helemaal verwerkt zijn, gaan ze met hun onderzoeksresultaten naar de autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor het milieubeheer in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Met hun onderzoeksresultaten hopen dat de expeditieleden dat de autoriteiten beter kunnen ingrijpen op vervuiling.

Jij kan helpen!

Maar er is nog een doel: de app is niet alleen maar voor onderzoekers, hij is voor iedereen. Onderweg zijn de expeditieleden dus niet alleen bezig met hun app, ze zullen die app ook promoten. Door zo veel mogelijk mensen aan te sporen de app te gebruiken, net als zijzelf, hopen ze dat er veel meer gegevens over bronnen van vervuiling beshcikbaar worden voor het onderzoek, waarmee er nog veel beter weergegeven kan worden welke vervuiling waar is.

Dus ben je de komende weken in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland of Nederland in de buurt van de oevers van de Rijn en zie je wandelaars of kajakkers druk met hun telefoon in de weer? Dan kan het zijn dat je de onderzoekers van de Surfrider Foundation Europe tegen bent gekomen. En ben je er wel, maar kom je ze niet tegen? Dan kun je alsnog een handje helpen, want de app van Plastic Origins is gratis te downloaden en te gebruiken!

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt