Zonder afval in de bergen

Zonder plastic in de bergen

We kunnen er niet meer omheen. Plastic is een groot probleem. Plastic vinden we niet meer alleen als plastic soep in de oceanen, maar ook in het hooggebergte worden steeds vaker sporen van plastic aangetroffen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wat kunnen wij als ‘eenvoudige bergwandelaars’ bijdragen aan de oplossing?

Hou je eigen afval bij je

Veroorzaak je zelf afval? Neem het ook dan weer mee naar beneden. Met andere woorden: leave nothing but footprints. Ja, bij berghutten en bergstations zijn vaak prullenbakken te vinden, maar die raken snel vol en 'overstromen' dan, met alle gevolgen van dien. Daarbij kost het de huttenwaard of de beheerders van de kabelbaan vaak ontzettend veel moeite om al het verzamelde afval van al die bergwandelaars weer in het dal te krijgen. Als je zelf je kleine beetje afval weer meeneemt, scheelt dat een hoop moeite en energie.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Voorkom dat je veel afval meeneemt naar boven

Mueslirepen, koeken. Vaak zitten ze allemaal apart verpakt in plastic of folie. Al die wikkels en verpakkingen zijn afval. Het loont daarom best de moeite om eens te kijken of je mueslirepen of koeken kan vinden, die niet allemaal apart verpakt zitten. Scheelt afval, en het scheelt sjouwen op de terugweg (zie het vorige punt). Helemaal mooi is het natuurlijk als je zelf je eigen mueslirepen bakt. Die kun je meenemen in een ouderwetse broodtrommel, of in een herbruikbare broodzak.

Neem een veldfles mee

Het grootste deel van het plastic afval dat in de natuur wordt gevonden bestaat uit plastic drinkflesjes. Daar is eenvoudig iets aan te doen: neem een herbruikbare veldfles mee. Je bewijst niet alleen de natuur een dienst, maar ook jezelf. Veel veldflessen zijn groter dan standaard flesjes mineraalwater en dus heb je meer water bij je, maar ze zijn ook veel praktischer ontworpen. Goede veldflessen hebben vaak ook een haak of een oog waarmee je de veldfles makkelijk aan je rugzak kan hangen. Luxe flessen hebben soms ook nog extra isolatie, waardoor je drankje lekker warm, of koud blijft. 

Ruim wat afval van een ander op

Ongetwijfeld kom je wel eens zwerfafval tegen tijdens je bergwandelingen. Zakdoekjes, wikkels van snoep of mueslirepen, waarschijnlijk per ongeluk verloren door een collega-bergwandelaar. Help je collega-bergwandelaars en neem wat van dat afval in een vuilniszakje mee naar beneden, en gooi het daar in de afvalbak. Dan zijn de bergen weer een beetje schoner.

World Cleanup Day

Eens per jaar is het World Cleanup Day. Een dag waarbij over de hele wereld mensen de natuur in gaan om zwerfafval op te ruimen. In 2023 valt World Cleanup Day op 16 september. Zowel in Nederland en België als in de Alpenlanden zijn er op veel plekken evenementen waarbij je kan helpen om zo veel mogelijk rotzooi op te ruimen. Meedoen? Op de site van World Cleanup Day vind je een overzicht van alle landen waar activiteiten plaatsvinden. Daar staat vast een evenement bij jou in de buurt tussen. 

 

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer