zwemmen door de plastic soep

Outdoormerk in actie tegen plastic in de oceaan

Bij plastic afval denk je natuurlijk al snel aan zwerfafval. Wikkels van snoep- en energierepen die in de bergen achter zijn gebleven, of verloren plastic waterflesjes. Dat soort troep kom je van de hoogste bergtoppen tot diep in de oceanen tegen. Maar wist je dat 35% van de plastic soep ook veroorzaakt wordt door synthetische kleding? Onze bergsportuitrusting bijvoorbeeld?

Synthetische bergsportkleding

Al die high-tech bersportkleding bestaat voor een groot deel uit synthetische vezels. En in de wasmachine laten piepkleine deeltjes van die vezels los. Een volle wasmachine met synthetische kleding kan wel 700.000 van die deeltjes uit onze kleding, het riool in sturen. Het zijn precies dit soort microscopische deeltjes plastic die een groot gevaar vormen voor mens en dier. Al die kleine deeltjes komen makkelijk in het oppervlaktewater terecht, om vervolgens te worden opgedronken of opgepeuzeld door dieren, die in veel gevallen weer op ons bord eindigen.

Zwemmen door de plasticsoep

Om te laten zien hoe groot dat probleem is, start deze maand een bijzonder project. Zwemmer Ben Lecomte gaat de Plastic Vortex, beter bekend als de Pacifische plasticsoep overzwemmen. Een tocht van 300 zeemijl, meer dan 550 kilometer! In zijn kielzog varen onderzoekers mee, die elke 30 tot 50 zeemijl monsters van het water nemen, om te kijken wat er nou allemaal aan plastic in rond dobbert. Daarnaast worden grote stukken plastic voorzien van een GPS-tracker, zodat de onderzoekers kunnen zien waar al dat plastic allemaal naartoe drijft. Dat doen ze overigens allemaal aan boord van een zeilboot, die ongeveer net zo hard gaat als dat Ben Lecomte kan zwemmen.

Kleding zonder plastic

Een van de belangrijkste sponsoren van het project is outdoormerk Icebreaker. Het kledingmerk werkt hard aan een oplossing voor de microplasticvezels in de oceanen, door kleding te ontwikkelen die wordt gemaakt van natuurlijke vezels. Zo kun je, als je je kleding na een lange bergtocht wast, er zeker van zijn dat je niet vanaf de bergen onbewust de oceanen vervuilt.

Wil je meer weten over plastic in de oceaan, of kijken hoe het gaat met de zwemtocht van Ben? Kijk dan eens op movetonatural.com

 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt