Rabythytta in Noord-Noorwegen. Foto door Svein Arne Brygfield

Opening design berghut in Noord-Noorwegen

Rabythytta in Noord-Noorwegen. Foto door Svein Arne BrygfieldMidden in de bergen van Noord-Noordwegen is de Rabythytta geopend, een nieuwe uitvalsbasis voor wandelaars en skiërs in het hoge Noorden. Deze op 1.200 meter hoogte gelegen berghut, vlakbij de Okstindan gletsjer, is enkel te voet of per ski’s bereikbaar.

De architechtuur van de Rabothytta

De Rabothytta – vernoemd naar de Franse glacioloog en geograaf Charles Rabot die de noordelijke berggebieden grondig verkend heeft – is ontworpen door het Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs. Geïnspireerd door het omringende ruige gebergte, heeft de hut grof uitstekende hoeken en schoorstenen die de robuuste bergtoppen van de omgeving nabootsen. Door de grote ramen is de Okstindan gletsjer goed te zien, en anders dan veel berghutten is deze nieuwe berghut wél het hele jaar door open.

Den Norske Turistforeningen

Rabythytta in Noord-Noorwegen. Foto door Jan Inge LarssenDe hut is de nieuwste aanwinst van de 500 berghutten die bij de Noorse wandelorganisatie Den Norske Turistforeningen (DNT) zijn aangesloten. Andere voorbeelden van accommodaties van de DNT zijn de Breidablik, de Mount Skåla Toren, de Preikestolen Mountain Lodge en het Preikestolen Boomhuttenkamp.

Foto's door Svein Arne Brygfield en Jan Inge Larssen

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?