Stralingsgevaar ©Nomad Tales

Opmerkelijk stralingsniveau op de Mount Everest

Stralingsgevaar ©Nomad TalesOp de hoogte van de Mount Everest-top is er een opmerkelijk niveau van kosmische straling. Klimmers zouden vijf keer zo veel straling toegeworpen krijgen als iemand die met nucleaire stoffen werkt in een heel jaar. Dat is de conclusie van een Schotse onderzoeker.

De Schotse straling-expert en alpinist Bob Kerr beklom in mei 2013 de Mount Everest, bijgestaan door sherpagids Dorje Khatri en een geigerteller, om het niveau van de kosmische straling op de top te meten. Kerr bereikte net niet de 8 kilometer hoogte doordat hij door de geringe aanwezigheid van zuurstof slechtziend begon te raken, dus klom Khatri met de geigerteller naar de top om de straling te meten.

Kans op kanker is 1 op 10.000

Ze kwamen tot de ontdekking dat klimmers op de top worden blootgesteld aan 1 millisievert, een eenheid die gebruikt wordt om een dosis ioniserende straling aan te duiden. De kans op dodelijke kanker door de blootstelling op de Everest is wel gering: 1 op 10.000. Uit gesprekken met andere klimmers concludeert Kerr echter dat zij vaak niet op de hoogte zijn van het hogere stralingsniveau door kosmische stralen in de hoge bergen.

Omgekomen in april op Mount Everest

Wrang is dat Dorje Khatri in april om het leven kwam op de Mount Everest. Hij was een van de zestien omgekomen slachtoffers van de dodelijkste lawine ooit op de berg.

Bron: Society for Radiological Protection

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt