Gevaarlijke sneeuwcondities. Foto: Wiltron via Wikipedia commons

Oude sneeuw zorgt voor problemen in de zomer

Kom je deze zomer tijdens je bergwandelingen in de buurt van de sneeuwgrens? Let dan goed op! Net als voorgaande jaren waarschuwt de Oostenrijkse veiligheidsorganisatie Kuratorium für Alpine Sicherheit voor verraderlijke sneeuwcondities die lawines kunnen veroorzaken.

Oude en nieuwe sneeuw

De sneeuwval aan het begin van de winter viel tegen, maar toen de nieuwe sneeuw eenmaal kwam, ging dat gepaard met veel wind. De oude en de nieuwe sneeuwlagen sluiten niet op elkaar aan, en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Maar niet alleen de verschillen tussen de sneeuwlagen zorgen voor problemen. Door de hoge temperaturen van de afgelopen tijd, kunnen gletsjers en ijsvelden als het ware zijn ‘uitgehold’. Onder de harde toplaag kan een holte zijn ontstaan waarin je lelijk ten val kan komen, ook bij weinig sneeuw. Ook kunnen ijsbruggen op gletjsers door de weersomstandigheden een stuk minder stevig zijn dan ze eruit zien. Het Kuratorium raadt aan om daarom altijd aangelijnd op pad te gaan.

Lawinewaarschuwingen

De verraderlijke sneeuwcondities hebben al voor heel wat ongelukken gezorgd, waarbij in Tirol al een dode is gevallen. Het Oostenrijkse Kuratorium waarschuwt klettersteigers en bergwandelaars dan ook goede voorbereidingen te treffen voor hun tochten. Juist ook als ze lager in het dal blijven. In ieder geval moeten wandelaars op  de sneeuwcondities blijven letten, want lawines kunnen ook in de zomer voorkomen. Ondanks alle waarschuwingen vrezen de veiligheidsorganisaties dat er deze zomer nog heel wat ongelukken zullen gebeuren.
 

bron: Alpin.de

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?