Levensgevaarlijke wandelpad ‘El Caminito del Rey’ heropend

‘El Caminito del Rey’ werd gezien als het gevaarlijkste wandelpad ter wereld en was door meerdere ongelukken decennia lang dicht. Dit weekend is het pad echter weer heropend en kunnen waaghalzen hun hart weer ophalen aan de schoonheid van het in principe onbegaanbare terrein.

Caminito del Rey: het Koningspad

‘El Caminito del Rey’, oftewel ‘het Koningspad’, dankt zijn naam aan de Spaanse koning Alfonso XIII, die het in 1921 officieel opende. Tussen 1901 en 1905 werd het wandelpad in de El Chorro-kloof in de buurt van Malaga, Spanje gebouwd. Het oorspronkelijke doel van het pad was het vormen van een verbinding tussen twee stroomcentrales die werden gebouwd aan beide kanten van de kloof. Langs de wanden van El Chorro, op zo’n honderd meter hoogte, werden wandelpaden aangelegd en loopbruggen gespannen.

Geliefd en gevreesd wandelpad

Het wandelpad manifesteerde zich echter meer en meer als een trekpleister voor waaghalzen en durfals. Het levensgevaarlijke pad was zowel geliefd als gevreesd onder klimmers en wandelaars. In 1992 werd echter besloten het gebied te sluiten omdat het te gevaarlijk was geworden. Ondanks het verbod bleven enthousiastelingen een boete en hun leven riskeren. Dit leidde tot meerdere slachtoffers.

Strengere bewaking & restauratie

In 1999 en 2000 kwamen vijf mensen om het leven nadat zij ongezien het pad betraden. Hierop besloten de autoriteiten het pad strenger te bewaken. Ook werd begonnen aan werkzaamheden om het pad veiliger te maken. Afgebrokkelde stenen paden werden vervangen door houten loopbruggen met een hekwerk. Op sommige plekken is het pad van glas, zodat je recht onder je de diepte in kan kijken.

Heropening wandelpad

Nu, na jaren van restauratie, is het pad dus weer geopend en kunnen fanatieke klimmers en wandelaars weer op de ‘El Caminito del Rey’. Het pad heeft veel van zijn gevaren verloren, maar is nog steeds prachtig om te bewandelen. Het is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar en de toegang is de eerste maanden gratis. Reserveren is echter aan te raden, omdat de entree gereguleerd wordt.

Bekijk hier een filmpje hoe het in 2008 met het Koningspad gesteld was...

Bekijk hier hoe het Koningspad er anno 2015 bij ligt:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?