Machu Picchu. Foto James Wilson

Peruaan: 'Machu Picchu is van mij'

Machu Picchu. Foto James Wilson'Machu Picchu is van mij,' dat is wat de 70-jarige Peruaan Edgar Echegaray Abril beweert. Zijn familie zou het berggebied, dat de belangrijkste trekpleister in Peru is, in 1910 gekocht hebben. Hij heeft zelfs een eigendomsakte die dit ondersteunt.

Sinds 2004 voert Abril al een juridische strijd met de staat om het gebied. In ruil voor goud zou zijn familie de oude Inca-stad Machu Picchu in 1910 gekocht hebben. In 1944 is een deel van het gebied, zonder de belangrijke ruïnes van de oude Inca-stad, doorverkocht aan een andere familie. Volgens Abril zou de staat hem onteigenen nadat de ruïnes in 1911 herontdekt werden.

De onteigening is echter nooit officieel doorgevoerd en de 70-jarige Abril heeft dan ook nooit een cent gekregen voor het gebied. Hij eist via zijn advocaat honderden miljoenen dollars. Omdat de overheid blijft volhouden dat Machu Picchu staatseigendom is en 'aan alle Peruanen behoort,' heeft de advocaat van Abril nu ook Unesco ingeschakeld.

In 1983 werd de oude Inca-stad Machu Picchu, gelegen tussen steile bergen, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is daardoor de belangrijkste trekpleister van Peru. In 2008 kwam er een recordaantal van 858.000 bezoekers naar Machu Picchu. Daarmee is bijna 90 procent van het toerisme in Peru aan de Inca-stad te linken. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?