Politiepost op de Mount Everest

Op de hoogste berg ter wereld komt vanaf maart, het begin van het klimseizoen, een politiekantoortje. De post wordt opgericht bij het basiskamp van de Mount Everest, op ruim 5000 meter hoogte. Politieagenten en militairen gaan ter plekke bemiddelen bij ruzies en bergbeklimmers helpen die in nood zijn.

Bergbeklimming respectabel maken

Met het politiekantoor bij het basiskamp hoeven Nepalese verbindingsofficieren niet langer incidenten te melden bij het dichtstbijzijnde politiekantoor dat op een afstand ligt van zeven dagen lopen. Verbindingsofficieren gaan met alle expedities mee om ervoor te zorgen dat lokale wetten niet worden overschreden. Er zal ook een secretariaat op het basiskamp komen, bij wie de beveiligingsofficieren zich zullen melden. Verder wordt het secretariaat uitgebreid met een meteoroloog en een communicatie-expert. De hoop is hiermee bergbeklimmen respectabel te maken.

Hoogste vuilnisbelt ter wereld

Daarnaast is het ook de bedoeling dat de officieren toezien op het schoonhouden van de berg. De Mount Everest wordt ook wel de hoogste vuilnisbelt ter wereld genoemd. Her en der op de berg liggen oude tenten, touwen, blikjes en uitwerpselen van klimmers.

Aanleiding politie op de Everest

Aanleiding voor het nieuwe politiekantoor is een fikse ruzie tussen Europese bergbeklimmers en Nepalese gidsen in april vorig jaar. Op een hoogte van ongeveer 7400 meter kregen de klimmers een conflict over het vastmaken van touwen. De gidsen deelden klappen uit en gooiden met stenen.

Mount Everest beklimmen

Elk jaar proberen honderden bergbeklimmers de top te bereiken van de Mount Everest op 8848 meter. Ruim 3000 mensen zijn daarin geslaagd sinds de eerste beklimming in 1953 door de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer