Pools team richt zich op winterbeklimming K2

Komende winter hoopt een Pools team geschiedenis te schrijven door als eerste in de winter op de top van de beruchte K2 te staan. De Poolse klimveteraan Krzysztof Wielicki (67) is er klaar voor. Als de financiën rondkomen, gaat zijn team op weg.

Winterbeklimming van de K2

“De berg wacht op ons, ik hoop dat we dit jaar in de late herfst zullen vertrekken” zei Krzysztof Wielicki. Wielicki is een ervaren klimmer die alle veertien achtduizenders al eens heeft beklommen. Hij was de eerste die in de winter de Mount Everest, Kangchenjunga en de Lothse beklom.  De Manaslu beklom hij via nieuwe routes.

Team winter beklimming van de K2

Wie er met Wielicki meegaan richting de top is nog niet bekend. Wielicki zegt hierover: “We hebben de mensen die bereid zijn om de uitdaging aan te gaan. Het is nog steeds een kwestie van de financiering.” Hij wil met zes tot acht man vertrekken voor de expeditie.

K2, ‘the savage mountain’

In het beste seizoen is de K2, na Everest de hoogste berg, al moeilijk te beklimmen. Ongeveer één op de vier klimmers die richting de top gaat, komt om. Wielicki geeft aan dat een beklimming van de berg, bekend als de zwaarste van de achtduizenders, moeilijk zal zijn. De gevaarlijke weersomstandigheden vormen de grootste hindernis voor beklimming in de winter.

bronnen: polennieuws.nl en wikipedia, foto: By Kogo - Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35789

 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden