presana gletsjer ingepakt

Presenagletjser ingepakt tegen de warmte

Het is een drukte van belang op de Pressenagletjser. Pistebully’s rijden af en aan om de gletsjer klaar te maken voor de zomer. Niet voor een nieuwe lichting fanatieke zomerskiërs, maar om ervoor te zorgen dat de gletsjer komende zomer niet te ver afsmelt.  

De Italiaanse Presenagletsjer was tot het einde van de vorige eeuw een bekend gebied waar bijna het hele jaar door mensen van de skipistes af kwamen. Maar dat is al een tijdje niet meer mogelijk. Hoewel skiën er nog altijd tot laat in het voorjaar kan, is de tijd dat je hartje zomer nog de lange latten kon onderbinden voorbij. De gletsjer smelt te hard in de zomer.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


'Zomerjas' tegen het afsmelten

Om nóg verder afsmelten te voorkomen, wordt de gletsjer nu elk jaar van een deken voorzien. Grote witte doeken moeten het zonlicht weerkaatsen, waardoor de gletsjer minder hard smelt. Al sinds 2008 worden aan het eind van het winterseizoen enorme doeken over de gletsjer gedrapeerd. Die doeken zorgen niet alleen voor dat het zonlicht niet bij de sneeuw komt, het speciale materiaal zorgt er ook voor dat de gletsjer een beetje geïsoleerd blijft. Dat wil zeggen: onder de doeken is het kouder dan erboven.

De doeken zijn speciale doeken van het materiaal tarpaulin, dat niet alleen het zonlicht weerkaatst, maar ook isolerend werkt, waardoor de gletsjer zo koud mogelijk, blijft. Bij elkaar wordt zo’n 100.000 vierkante meter van de gletsjer bedekt met doeken van vijf meter breed en zeventig meter lang. En om te voorkomen dat de warmte tussen de doeken door komt, worden al die doeken aan elkaar genaaid. Een monsterklus waar zes weken lang aan gewerkt wordt. En als de winter begint, kost het weghalen van alle doeken nog eens zes weken.

Maar werkt het?

Volgens de Italianen zelf wel. Dankzij de doeken zou 70% van de sneeuw die anders zou smelten, behouden blijven. Of dat dit jaar ook weer het geval is, zal blijken in september, als de teams weer de hoogte in gaan om de doeken weg te halen. De Presenagletsjer is niet de enige gletsjer in de Alpen die wordt bedekt. Op meerdere plaatsen in de Alpen worden gletsjers afgedekt, in de hoop dat de ijslagen zo dik mogelijk blijven.

Hoewel het afdekken van gletsjers daarmee vrij effectief lijkt, is het eigenlijk maar een druppel op een gloeiende plaat. Uit een Zwitsers onderzoek at dit voorjaar werd gepresenteerd, bleek dat de effecten vooral lokaal zijn en dat de kosten nauwelijks opwegen tegen de baten. Daarmee is het afdekken van gletsjers vooral handig voor gletsjerskigebieden die ’s winters flink veel geld verdienen waarmee de kosten gedenkt kunnen worden. Het afdekken van grote gletsjers is zo kostbaar dat het simpelweg niet haalbaar is. Daarnaast voorkomen de dekens ook niet dat de gletsjers afsmelten, ze vertragen het proces alleen maar. Het enige dat volgens de onderzoekers écht werkt, is het stoppen van de nog verdere opwarming van de aarde.

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!