Overstromingen Oostenrijk Italië

Problemen door noodweer in de bergen

Middenin de zomervakantie zijn Oostenrijk en Italië getroffen door heftig noodweer. Het afgelopen weekend raakten daardoor wegen onbegaanbaar. Het Grossarltal raakte zelfs even afgesloten van de buitenwereld, maar ook op andere plekken in Oostenrijk hield het weer huis.

Sommige plekken werden zelfs getroffen door een dubbele stormvloed. Net nadat het water begon te zakken na de eerste hevige regens, trokken er nog meer zware buien over, waardoor het water in de rivieren weer razendsnel steeg. Op veel plekken zijn wegen weggeslagen of bedolven onder aardverschuivingen, en meerdere mensen zijn omgekomen door het noodweer. Ook hoger op de almen is veel schade. Van verschillende almen zijn hele stukken weggeslagen door het wassende water. Een Oostenrijkse brandweercommandant vertelde aan de media dat hij nog nooit zulke overstromingen als deze had meegemaakt.

Problemen in Oostenrijk en Italië

De problemen waren het grootst in het Oostenrijkse Grossarltal, dat afgesloten werd van de buitenwereld, doordat de wegen bedolven raakten onder puin. Maar op meer plaatsen in het Salzburgerland en Tirol ging het mis door het noodweer. Ook in Noord-Italië ontstonden problemen door onweer. In de Dolomieten kwamen vier vakantiegangers om door vallende bomen en blikseminslagen.

Beter weer

Het weer in Oostenrijk lijkt zich weer wat te verbeteren. Daar is alweer een begin gemaakt het herstel van de schade. Het Grossarltal is weer bereikbaar. De Oostenrijkse weerdiensten verwachten dat het deze week redelijk weer blijft, maar de kans op (onweers)buien aan het einde van de middag blijft.

Check je vakantieadres!

De overstromingen vonden plaats middenin het vakantieseizoen. Volgens de NOS zijn ook Nederlanders getroffen door de overstromingen. Vakantiegangers die nog moeten vertrekken, worden aangeraden te controleren of alles op hun vakantieadres nog in orde is.

http://www.nu.nl/algemeen/4870904/doden-noodweer-in-italie-en-oostenrijk...

http://nos.nl/artikel/2186861-grossarltal-oostenrijk-weer-bereikbaar-het...

 

Meer inspiratie

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!