storm, bliksem en regen

Heftige regenval en extreme onweersbuien in Auvergne en Rhône-Alpes

De Franse meteorologische diensten hebben  voor het midden van Frankrijk een weeralarm afgegeven. De Auvergne werd al getroffen door heftige onweersbuien en extreme regenval. De nieuwsbulletins laten ondergelopen huizen zien en door de straten drijvende auto’s. Foto’s van spectaculaire bliksemschichten sieren sites. Het slechtweergebied verschuift in een band van west naar oost. Doordat het front zich erg langzaam verplaatst is de hoeveelheid regen per vierkante meter enorm, met 16 centimeter in een uur tijd als record.

Ondanks het slechte weer van deze dagen, is er waarschijnlijk wel weer warm zomerweer op komst. De lokale verschillen kunnen wel heel groot zijn. Ten zuiden van de Alpen ligt een krachtig hogedrukgebied, ten noorden van de Alpen zou juist een lagedrukgebied liggen. Op de grens tussen die twee kan veel slecht weer ontstaan. Waar dat slechte weer zal gaan huishouden, is echter nog niet helemaal duidelijk.

Extreme weersverschillen in de bergen

Wie een dezer dagen naar de Auvergne en Rhône-Alpes of richting Ligurië afreist, doet er goed aan de regionale weersites te bekijken en ook verkeersinformatie in de gaten te houden. Wie regelmatig naar de bergen gaat, weet dat de extremen al op een en dezelfde dag kunnen voorkomen. ’s Morgens in het dal is het stralend blauw en zonnig maar ’s middags kan gaan onweren met een enorme temperatuursdaling als gevolg. Laat je niet verrassen!

Bron: NOS.nl, Weerplaza

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.