Speicher Längental. Foto Tubantia via Wikimedia commons

Protest tegen stuw in de Tiroler Alpen

Een groot spandoek sierde zondag 5 juli het dal onder de Winnebachseehütte in de Tiroler Alpen. Daarmee protesteerde de milieuorganisatie Mountain Wilderness Deutschland tegen de plannen voor een stuw in het Längental. Het spandoek had de opdruk van een gemetselde muur, waarmee de toekomstige dam gesymboliseerd werd. Samen met de actie bij de hut startte de organisatie ook een grote handtekeningenactie.

Gevolgen voor natuur en toerisme

Mountain Wilderdess vreest dat de aanleg van een nieuwe stuw grote gevolgen heeft voor de natuur in de bergen. De actievoerders zijn bang dat dat de dam water gaat onttrekken aan rivieren zoals de Fernaubach, Daunkogelbach, Fischbach en de Schranbach. Van mooie, breedstromende rivieren zullen de veranderen in kleine stroompjes. Maar de organisatie wijst niet alleen op de gevolgen die de aanleg van de dam voor de natuur zou hebben. Ook het toerisme gaat volgens hen lijden onder de aanleg van de dam. Als er water aan de rivieren onttrokken wordt, zijn de rivieren ook niet meer geschikt voor wildwatersporten.

De nieuwe dam zou een onderdeel worden van het stuwmeer Speicher Finstertal. Het is nog niet zeker of de bouw van de nieuwe stuw door zal gaan. Met de acties probeert Mountain Wilderness de Tiroler Landesregierung ertoe te zetten de plannen niet goed te keuren.

bronnen: http://www.alpin.de/home/news/9470/artikel_mountain_wilderness_protestiert_gegen_staustufe_im_hinteren_laengental.html
https://www.mountainwilderness.de/index.php/home.html

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.