Sneeuwkanon in de Alpen

Protest tegen uitbreiding Beierse skigebied Sudelfeld

Sneeuwkanon in de AlpenHet skigebied Sudelfeld in de Beierse Alpen wil het aantal kunstmatig besneeuwde hectaren uitbreiden van 20 naar 71, en een 38 meter hoge stuwdam bouwen. Niet doen, zegt de milieubeweging Mountain Wilderness Duitsland, want dat verpest het landschap en is gezien de klimaatverandering onverantwoord. Gisteren protesteerde de groep daarom op de piste.

15.000 vierkante meter waanzin, hadden de actievoerders in grote blauwe letters op een skihelling in Sudelfeld geschilderd. Dat zou de oppervlakte worden van het nieuwe stuwmeer in dit gebied. Ook heeft Sudelfeld plannen voor het opstellen van maximaal 250 sneeuwkanonnen en het ingraven van 17 kilometer leiding onder de weiden. Dit alles om de toekomst van het wintersporttoerisme in het gebied veilig te stellen.

"In tijden van klimaatverandering is het een verkeerd signaal om op het wintersporttoerisme in Beieren in te zetten", waarschuwt Michael Pröttel van Mountain Wilderness Duitsland. In plaats daarvan moet de regio zich meer richten op de zomer. "Je moet de bergen niet zo ruïneren, dat gasten er niet meer vinden wat ze zoeken: de onaangetaste bergwereld." Sneeuwkanonnen kosten energie, verstoren de waterhuishouding en tasten het landschap aan.

Nu er in de Beierse Alpen 's winters vaker groenbruine weiden te zien zijn in plaats van witte hellingen, worden sneeuwkanonnen op steeds grotere schaal ingezet. In 2003 werd in Beieren nog circa 400 hectare kunstmatig besneeuwd, in 2010 was dat 700. En als de temperatuur in de Alpen blijft stijgen (de afgelopen 50 jaar was dat al 1,2 graden, twee keer zoveel als de gemiddelde temperatuur op aarde) dan is tegen het einde van de eeuw in Duitsland alleen de bijna 3000 meter hoge Zugspitze nog zeker van sneeuw.

Sneeuwkanonnen zullen die veranderingen niet op kunnen vangen. Ironisch genoeg kunnen ze alleen worden ingezet als het koud genoeg is. Door de opwarming kunnen ze dus steeds minder gebruikt worden. Thomas Frey van de Bund Naturschutz in Beieren vindt het gebruik van de installaties daarom kortzichtig, want uiteindelijk heeft de wintersport in Beieren geen toekomst."Sneeuwkanonnen belemmeren het zicht op een andere koers voor het toerisme."

Bronnen: n-tv.de, MountainWilderness.de

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?