Recensie Zwitserse film: Die kinder vom Napf

Filmposter Die kinder vom NapfIn ieder weertype en in ieder seizoen volgt de documentairemaakster Alice Schmid vijftig boerenkinderen die in de bergen van het Napfgebergte in en rond het dorpje Romoos in Zwitserland wonen. 

Vijftig Zwitserse kinderen

Vijftig kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 worden een jaar lang gevolgd door de camera van de regisseuse in hun dagelijkse school- en boerenleven. Schmid heeft bewust gekozen om het harde werken in een boerenbedrijf, het afgelegen wonen in een berggebied en het afwisselende schoolleven in beeld te brengen, vanuit het perspectief van de kinderen.

De kinderen staan ’s ochtends vroeg op en hebben een lange weg naar school te gaan. Ze dalen van de berg af met de seilbahn, of ze lopen kilometers door de sneeuw. Eenmaal beneden gaan ze met de schoolbus naar de kleine dorpsschool in Romoos (Luzern). ’s Middags dezelfde weg weer terug om vervolgens te helpen met de boerenklusjes.

Hard werken op de boerderij

Filmposter Die kinder vom NapfHet harde werken van een boer(enkind) komt duidelijk naar voren: kalkoenen slachten en van veren ontdoen, grasmaaien, zaadjes planten, houtskool maken; alles komt in de film aan bod. Maar gelukkig is er ook tijd om te spelen met paardenbloemen, muziek te maken, te stoeien op de grashelling en met de skelter de berg af te racen. Dagelijkse dingen als eten en naar bed gaan, spelen geen rol in de documentaire.

Het leven van de kinderen lijkt vrij overzichtelijk, maar ondertussen maken ze zich zorgen over de toekomst van het dorp. Het dorp lijkt niet aantrekkelijk voor toeristen en het inwoneraantal slinkt enorm. Hoe zal zich dat in de toekomst ontwikkelen? Kunnen de kinderen daar wat aan doen? Deze vragen en meer zetten je als kijker aan het denken over het ogenschijnlijk onbeslommerde leven van de kinderen.

De film is een echte aanrader als je benieuwd bent naar het leven van Zwitserse bergboeren. Het is de debuutfilm van producent, regisseur en schrijfster Alice Schmid (Luzern, 1951). Schmid heeft vanaf 1992 een tiental korte docudrama’s gemaakt, dus dit is haar eerste lange film.

Het docudrama Die kinder vom Napf is vanaf 22 november te zien in de Filmtheaters.

Bekijk hier de trailer:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt