oostenrijkse bergreddingsdiensten

Record-weekend voor Oostenrijkse bergredders

De Oostenrijkse bergredders hebben een druk weekend achter de rug. Alleen al in de middag van 13 augustus moesten de reddingsdiensten elf keer met groot materieel uitrukken om bergsporters uit de penarie te helpen. 

Het is hoogseizoen en het was een stralende zondagmiddag. De Oostenrijkse reddingsdiensten zijn er aangewend dat het op zulke dagen topdrukte is. Veel mensen trekken dan de bergen in, maar raken ook in de problemen. Maar zo druk als zondag 13 augustus is het nooit geweest. Alleen al op zondagmiddag moesten reddingshelikopters elf keer opstijgen om bergsporters te hulp te komen. 

Oververhitting

Vooral het grote aantal oververhitte bergwandelaars baarde de reddingsdiensten zorgen. Tegen de Oostenrijkse omroep ORF verklaarde een woordvoerder dat die oververhitting vaak het gevolg is van onderschatting, of een gebrekkige voorbereiding van een tocht. Mensen onderschatten de hitte, ook in het hooggebergte, waar het kwik ook opliep tot ruim boven de twintig graden. Daardoor waren ze niet goed gekleed en hadden velen niet genoeg water bij zich voor de tocht. 

Daarbij komt ook dat veel mensen te laat op pad gingen. Daardoor waren ze nog onderweg op de heetste momenten van de dag, maar anderen kwamen ook door het onweer dat tegen het eind van de middag op kwam zetten in de problemen. 

Voorbereiden op het warme weer

De bergreddingsdiensten manen daarom tot voorzichtigheid. Neem voldoende water mee, vertrek vroeg en pas je tocht en je inspanning aan aan de warmte. Wat minder hoogtemeters, of wat minder afstand is soms helemaal geen gek idee.  Hier lees je meer tips voor een bergwandeling in de hitte.

 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis