Restauratie Koningspad in Spanje gaat 9 miljoen kosten

El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een vervallen wandelpad dat loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey. Er zijn nu (weer) concrete plannen om dit pad te restaureren en de kosten worden geschat op zo'n 9 miljoen euro.

Het pad is 3 kilometer lang, ongeveer een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Op vrijwel geen enkele plaats bevinden zich leuningen. Op sommige plaatsen bestaat het pad slechts uit een smalle metalen balk.

Als in juni de papieren getekend worden waarbij de betalende partijen akkoord gaan, kan dit wandelpad gerestaureerd gaan worden. In 2015 zou het wandelpad weer volledig begaanbaar moeten zijn.

In 1901 werd duidelijk dat men een pad nodig zou hebben om spullen tussen de Chorowatervallen en de Gaitanejowatervallen te transporteren. Na vier jaar bouwen werd in 1905 het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam.

In 1992 werd het pad officieel gesloten, om te voorkomen dat mensen het pad nog steeds betreden is het eerste stuk van het pad gesloopt. Desondanks weten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden. Vier mensen overleden in 1999 en 2000 na een val van het pad en in februari 2010 is er een 24 jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis