Betische Cordillera

Betische Cordillera

De Betische cordillera of Cordillera Bética is een verzamelnaam voor gebergtes in het zuiden van Spanje en het noorden van Marokko. De afzonderlijke ketens zijn meestal bekender onder hun eigen namen.

De cordillera vormt een grote boog die van oost naar west langs de Marokkaanse kust loopt (het Rifgebergte) en dan via de Straat van Gibraltar oversteekt naar het Iberisch Schiereiland. Daar draait de boog om terug naar het oosten, en loopt dan vanaf Cádiz naar Valencia en de Balearen. De Cordillera Bética wordt in het noorden begrensd door het bekken van de Guadalquivir dat haar scheidt van de Spaanse Hoogvlakte, in het zuiden door het bekken van Fez. In de concave (binnen-)zijde van de boog ligt de Alborán Zee. 

Bron: wikipedia

wintersporten in spanje
Reportage - 6 dec 2014

Ook in Spanje zijn veel skigebieden te vinden. Hier vind je de belangrijkste skigebieden in Spanje op een rijtje. Soms met uitzicht op palmbomen.

El Chorro. Foto Lukasz Dzierzanowski
Nieuws - 10 okt 2011

In het bergachtige natuurgebied El Chorro in het Zuid-Spaanse Málaga woedde vrijdagmiddag een grote brand.

foto K. Molenaar
Reportage - 25 jul 2011

Daar komt hij dan, mijn oude backpack.

Competa - Spanje. Foto ST3VVO
Nieuws - 6 jul 2011

Drie wandelaars hebben woensdagochtend de sinds 17 juni vermiste Limburgse vrouw Mary-Anne Goossens levend teruggevonden.

Smurfendorp in Spanje. Foto AFP / Jorge Guerrero
Nieuws - 14 jun 2011

Het dorpje Júzcar in Zuid-Spanje is omgetoverd tot een blauw smurfendorp voor de nieuwe 3D-film 'De Smurfen'.

Het "Koningspad" El Caminito del Rey in de El Chorro-kloof
Nieuws - 10 jun 2011

Het "Koningspad" El Caminito del Rey in de El Chorro-kloof gaat gerestaureerd worden. In het voorjaar is een restauratie-plan gemaakt en de kosten werden geschat op 9 miljoen euro.

El Camino del Rey in Spanje
Nieuws - 8 apr 2011

El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een vervallen wandelpad dat loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof.

Nieuws - 26 feb 2011

In de Sierra Nevada en in de Pyreneeën kan je nu een paardrijvakantie boeken. Ook beginnende ruiters zijn van harte welkom. In de Sierra Nevada schijnt de zon 300 dagen per jaar.

Nieuws - 21 feb 2011

Een lawine in het zuidelijkste skigebied van Europa, in de Sierra Nevada, heeft voor twee gewonde en een vermiste bergbeklimmer gezorgd.

Abonneren op Betische Cordillera