Betische Cordillera

Betische Cordillera

De Betische cordillera of Cordillera Bética is een verzamelnaam voor gebergtes in het zuiden van Spanje en het noorden van Marokko. De afzonderlijke ketens zijn meestal bekender onder hun eigen namen.

De cordillera vormt een grote boog die van oost naar west langs de Marokkaanse kust loopt (het Rifgebergte) en dan via de Straat van Gibraltar oversteekt naar het Iberisch Schiereiland. Daar draait de boog om terug naar het oosten, en loopt dan vanaf Cádiz naar Valencia en de Balearen. De Cordillera Bética wordt in het noorden begrensd door het bekken van de Guadalquivir dat haar scheidt van de Spaanse Hoogvlakte, in het zuiden door het bekken van Fez. In de concave (binnen-)zijde van de boog ligt de Alborán Zee. 

Bron: wikipedia

Reportage - 6 dec 2014

Ook in Spanje zijn veel skigebieden te vinden. Hier vind je de belangrijkste skigebieden in Spanje op een rijtje. Soms met uitzicht op palmbomen.

Nieuws - 10 okt 2011

In het bergachtige natuurgebied El Chorro in het Zuid-Spaanse Málaga woedde in oktober 2010 een grote brand. Na twee uur was de brand weer onder controle dankzij de massale inzet van tientallen brandweermannen, een blushelikopter en -vliegtuig.

foto K. Molenaar
Reportage - 25 jul 2011

Daar komt hij dan, mijn oude backpack. De elastieken zijn geknapt, de robuuste stof is op plekken doorgesleten en er zitten vlekken op die voor mij niet meer naar herkomst traceerbaar zijn, maar die in een laboratorium ongetwijfeld stellingen vol petrischaaltjes zouden kunnen vullen. Mijn backpack, vol met stinkende was en een aantal zorgvuldig ingepakte souvenirs.

Nieuws - 6 jul 2011

Drie wandelaars hebben woensdagochtend de sinds 17 juni vermiste Limburgse vrouw Mary-Anne Goossens levend teruggevonden. De Nederlandse toeriste is  tijdens een wandeling in het moeilijk begaanbare gebied tussen Nerja en Cómpeta verdwaald.

Nieuws - 14 jun 2011

Het dorpje Júzcar in Zuid-Spanje is omgetoverd tot een blauw smurfendorp voor de nieuwe 3D-film 'De Smurfen'. Sony heeft beloofd het dorpje na de premiere weer wit te laten schilderen, maar van de bewoners hoeft dat eigenlijk niet. De 250 inwoners en de burgemeester denken dat er veel toeristen op dit blauwe dorp af zullen komen.

Nieuws - 10 jun 2011

Het "Koningspad" El Caminito del Rey in de El Chorro-kloof gaat gerestaureerd worden. In het voorjaar is een restauratie-plan gemaakt en de kosten werden geschat op 9 miljoen euro. Deze week is het plan goedgekeurd. Dit wandelpad ligt op zo'n 100 meter hoogte en is 3 km lang.

Nieuws - 8 apr 2011

El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een vervallen wandelpad dat loopt van Álora in Málaga naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey. Er zijn nu (weer) concrete plannen om dit pad te restaureren en de kosten worden geschat op zo'n 9 miljoen euro.

Nieuws - 29 mrt 2011

Een Britse man heeft een boete opgelegd gekregen van 10 miljoen euro voor het veroorzaken van een brand die 2.000 hectare van het Nationale Park Sierra Nevada verwoestte.

Nieuws - 26 feb 2011

In de Sierra Nevada en in de Pyreneeën kan je nu een paardrijvakantie boeken. Ook beginnende ruiters zijn van harte welkom. In de Sierra Nevada schijnt de zon 300 dagen per jaar. Hier kun je zowel in de zomer als in de winter avontuurlijke trektochten maken over de uitgestrekte vlakten van het Nationale Park Sierra Nevada.

Nieuws - 21 feb 2011

Een lawine in het zuidelijkste skigebied van Europa, in de Sierra Nevada, heeft voor twee gewonde en een vermiste bergbeklimmer gezorgd.

Abonneren op Betische Cordillera