Berg Ararat in Turkijke. FOto Seroujo

Resten houten structuur en aardewerk gevonden op berg Ararat

Berg Ararat in Turkijke. FOto SeroujoEen team bestaande uit Turkse, Nederlandse en Belgische deelnemers ontdekte in maart 2014 een houten structuur en aardewerk op de Ararat, de hoogste en grootste berg in Turkije. Ondanks de barre omstandigheden van wind- en sneeuwstormen slaagde het team erin onder een grote ijskap de archeologische overblijfselen te vinden. Voor gelovigen heeft de berg Ararat een bijzondere betekenis, omdat de Ark van Noach volgens de bijbel op deze berg zou zijn aangemeerd na de zondvloed.

Ark van Noach op Ararat

In 2010 werd door de christelijke groepering NAMI (Noah’s Ark Ministries International) melding gedaan van een houten bouwwerk op de berg Ararat, maar deze ontdekking werd zwaar bekritiseerd door experts. De onafhankelijke archeoloog Rensen, die in maart 2014 de berg bezocht, wil niet op dit soort beweringen vooruitlopen. Hij geeft aan dat eerst moet blijken wat de houten structuren en artefacten zijn alvorens daar conclusies aan te verbinden.

Berg Ararat in Turkijke. FOto Seroujo

Jarenlang project

Het langdurige en creatieve project heeft mede door crowdfunding kunnen plaats vinden. Onder een strikt wetenschappelijk protocol zal er de komende jaren nog veel archeologische en wetenschappelijk onderzoek gedaan worden op de berg Ararat. Op deze manier hopen de experts nieuw licht te kunnen schijnen op de mysterieuze vondsten van Ararat.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.