roeland van oss climbing 4 climate

Roeland van Oss heeft alle vierduizenders in de Alpen beklommen in één seizoen

Het is hem gelukt, Roeland van Oss heeft in één seizoen alle 82 bergen hoger dan 4000 meter in de Alpen beklommen. Daarmee heeft hij zijn project Climbing4Climate succesvol afgerond.

Roeland van Oss startte in het voorjaar van 2022 met zijn project Climbing4Climate. Door alle 82 toppen van 4000 meter of meer in de Alpen in één seizoen te beklimmen wilde hij aandacht voor het veranderende klimaat vragen. Want juist hoog in de bergen, zijn de veranderingen goed zichtbaar.

En dat was niet makkelijk. Zoals Roeland zelf verklaarde: “De zomer van 2022 was verre van ideaal oor een project als dit, maar het was een zomer die perfect liet zien wat het probleem is: erg warm en droog weer, waardoor routes afgesloten werden door gevaar op rots- en ijslawines en een aantal grote incidenten die het directe gevolg waren van de hitte.”  

Zware omstandigheden in de bergen

Roeland deed 78 dagen over zijn tocht, die hij volledig op spierkracht aflegde. Fietsend en lopend dus. De eerste beklommen top was de Piz Berina en dat was meteen een lastige klim. Al in mei, dus nog vroeg in het seizoen, waren de omstandigheden op de berg zwaar, door meer en grote crevasses, veel meer los gesteente dan normaal.

Uiteindelijk legde Roeland in 78 dagen meer dan 1.300 kilometer af op de fiets en zo’n 100.000 hoogtemeters. Een indrukwekkende prestatie. Roeland van Oss is de vierde klimmer die dit voor elkaar krijgt, en de eerste Nederlander.

Maar dat was uiteraard niet het doel van de hele tocht. Het grote doel was natuurlijk het laten zien van welke gevolgen de opwarming van het klimaat heeft voor het hooggebergte en laten zien dat je op (nu nog) onconventionele manieren ook grote prestaties neer kan zetten.

Meer weten over de tocht van Roeland van Oss? In Bergen Magazine 1 van 2023 spreken we met hem over zijn bijzondere avontuur. Benieuwd naar het interview? Neem een abonnement, dan krijg je dit nummer in maart in je brievenbus!

Bestel

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis