groepsfoto uit 1924 met bergbeklimmers Andrew Irvine en George Mallory

Schoen van legendarische bergbeklimmer gevonden

Haalden George Mallory en Andrew Irvine de top van Mount Everest of niet? Het is een vraag die al sinds 1924 de gemoederen bezighoudt en het zou zomaar kunnen dat het antwoord over niet al te lange tijd duidelijk wordt. Op de hellingen van de hoogste berg ter wereld zijn resten gevonden die hoogstwaarschijnlijk van Irvine zijn. 

Dit weekend werd bekend dat een team bergbeklimmers met onder andere filmmaker Jimmy Chin (bekend als onder andere de cameraman van Free Solo) een schoen en een sok heeft gevonden, die aan Andrew Irvine hebben toebehoord. Daarmee lijkt een opheldering van een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van het bergbeklimmen een stuk dichterbij. 

Verdwenen op Mount Everest

In 1924 verdwenen George Mallory en Andrew ‘Sandy’ Irvine tijdens een poging de top van Mount Everest te halen. Volgens verslagen zouden ze nog vlak onder de top nog zijn gezien, al is nooit helemaal duidelijk geworden waar de twee zich precies bevonden. Door bewolking was de precieze locatie moeilijk te bepalen. Nadat de bewolking dichttrok, zijn de twee nooit meer gezien, totdat in 1999 het lichaam van George Mallory werd gevonden. 

Die vondst bracht geen antwoord op de vraag of Mallory en Irvine de top hadden gehaald. In tegendeel, er rezen juist meer vragen. Volgens een brief aan zijn vrouw, zou Mallory een foto van haar achterlaten op de top van de berg, mocht hij die halen. Na hun succesvolle beklimming in 1953 meldden Tenzing Norgai en Edmund Hillary dat zij geen sporen van menselijke aanwezigheid op de top hadden gezien. Maar op het lichaam van Mallory werd geen foto van zijn vrouw aangetroffen. Zou het dan toch?

De filmrol op de fotocamera die Irvine en Mallory bij zich hadden, zou uitsluitsel kunnen geven, als de twee in staat waren om foto’s te maken. Maar van die camera was bekend dat die hoogstwaarschijnlijk door Irvine werd gedragen. En van hem ontbrak dus nog ieder spoor. 

Vondst van de schoen

Tot september 2024. Documentairemaker Jimmy Chin was samen met Erich Roeke en Mark Fisher op weg over de hellingen van Mount Everest, in de buurt van de Rongbuk Glacier, toen zij een schoen uit het smeltende gletsjerijs zagen steken. Van dichtbij ontdekten ze al snel dat dit geen moderne schoen was, en dat er een stuk sok uit de schoen stak. Jimmy Chin besloot de sok te bestuderen en ontdekte een label met daarop een naam op de sok: A.C. Irvine. 

En nu?

Tot nu toe is alleen bekend gemaakt dat Jimmy Chin en zijn team de schoen en sok hebben gevonden. Ook zouden nabestaanden van Irvine DNA materiaal hebben afgestaan om dat te laten vergelijken met menselijk materiaal dat eventueel bij de schoen gevonden is. Of er naast de schoen en de sok meer vondsten zijn gedaan, is nog niet bekend gemaakt. 

Het verhaal van Jimmy Chin staat op National Geographic. 

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen