The Cheviots - een berggebied in de Cheviot Hills bij de Schotse grens. Foto Bods

Schotse instellingen willen meer Nationale Parken

The Cheviots, een berggebied in de Cheviot Hills bij de Schotse grens. Foto BodsAls het aan twee liefdadigheidsinstellingen voor het behoud van natuurgebieden ligt, komen er ten minste zeven nieuwe nationale parken in Schotland bij. Het land kent momenteel maar twee nationale parken: het Cairngorms Nationale Park en het Trossachs Nationale Park.

Dat lieten The Scottish Campaign for National Parks (SCNP) en de Association for the Protection of Rural Scotland (APRS) weten. De instellingen sloegen de handen ineen en stelden de volgende gebieden voor om als nationaal park opgenomen te worden:

  • The Cheviots, een berggebied in de Cheviot Hills nabij de Schotse grens
  • Galloway, een natuurgebied dat bekendstaat om de productie van melk, rundvlees en hout
  • Glen Affric, een glen (vallei) in de Schotse Hooglanden
  • Harris, een natuurgebied in het zuiden van Lewis and Harris, het grootste eiland de Buiten-Hebriden
  • Mull, het op een na grootste eiland van de Binnen-Hebriden
  • Gedeeltes van het district Lochaber, namelijk Ben Nevis, Glencoe en Black Mount

De instellingen benoemden ook het gebied Wester Ross als mogelijk nationaal park en raadde een nationaal kust- en zeepark met Mull als centrum aan. Volgens Jimmie Macgregor, de president van APRS, zou de status van nationaal park dienen als bescherming voor deze prachtige gebieden.

“We hebben ruige bergen, zuivere rivieren en lochs, eeuwenoude bossen en adembenemende kusten en eilanden, stuk voor stuk rijk in dieren en geschiedenis,” aldus Macgregor. “Toch bevinden zich van de 3.500 nationale parken in de wereld er maar twee in Schotland. Die eerste twee waren een roerend succes - het is nu toch echt tijd voor meer.”De benoeming van nieuwe nationale parken zou dit jaar een uitstekend moment zijn. Het Cairngorms Nationale Park, de grootste van heel Groot-Brittannië, bestaat in 2013 namelijk tien jaar. Bron: BBC

 The Cheviots, een berggebied in de Cheviot Hills bij de Schotse grens. Foto Bods

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.