Mount Whitney in de Sierra Nevada. Foto Research indicates

Sierra Nevada bergketen wordt steeds hoger

Mount Whitney in de Sierra Nevada. Foto Research indicatesDe hoogte van de Sierra Nevada bergketen in de Verenigde Staten stijgt 1 tot 2 millimeter per jaar. Dat hebben wetenschappers van de Nevada Universiteit in Amerika en de Glasgow Universiteit in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. De 640 kilometer lange bergketen tussen Nevada en Californië werd met GPS-data en een ruimteradar onderzocht en blijkt te groeien.

De wetenschappers konden dankzij speciale satelliettechnologie van NASA hele nauwkeurige metingen uitvoeren. "Het meest opwindende aan de hele zaak is dat we de groei van de bergketen dagelijks kunnen volgen", aldus Bill Hammond, hoofdonderzoeker van het project van de universiteit van Nevada. Het onderzoek wordt gefinancierd door de National Science Foundation, NASA en Natural Environment Research Council van Groot-Brittannië.

Het doel van het grootschalige onderzoek met de nieuwe satelliettechnieken is om te achterhalen wat de huidige leeftijd van de Sierra Nevada is. Niemand kan namelijk met zekerheid zeggen hoe oud de Amerikaanse bergen echt zijn, maar Hammond denkt dat die waarschijnlijk veel jonger zijn dan voorheen werd gedacht. De hoogtes van de bergketen verschillen van 3000 meter rond Lake Tahoe tot de noordelijk gelegen top van de Mount Whitney op 4421 meter hoogte.

"Onze gegevens tonen aan dat de bergketen volledig ontstaan kan zijn in de laatste 3 miljoen jaar. Dat is zeer recent in vergelijking met schattingen gebaseerd op eerdere metingen met andere technieken. "In combinatie met nog meer GPS-stations en radarmateriaal kunnen we steeds preciezer de bewegingen van de aarde onderzoeken. We kunnen de voortdurende verandering in de Sierra Nevada observeren, maar ook het effect van aardbevingen registreren." 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?