Sinterklaas en de Krampus

Sinterklaas en zijn Krampussen in de Alpen

Ook in de Alpenlanden komt Sinterklaas binnenkort langs. Niet met Piet, maar met de Krampus. Deze duivelse metgezellen zwerven op Krampustag, op 5 of 6 december, over straat op zoek naar stoute kinderen (en volwassenen). Ze jagen iedereen angst aan met hun afschrikwekkende uiterlijk en hun ijzeren kettingen en roestige bellen.     

Wie is Krampus?

Sinterklaas kennen we in de Lage Landen maar al te goed, maar wie (of misschien moeten we wel vragen wat) is Krampus? Helemaal zeker weten we dat niet, Krampus wordt voor het eerst genoemd in archiefbronnen uit de zestiende eeuw. Toen verbood de katholieke inquisitie verkleedpartijen tot de ‘duivelse’ Krampus. Een aanwijzing dat Krampus al heel wat ouder is dan dat. Waarschijnlijk is Krampus zelfs al ontstaan voordat het Christendom vaste voet aan de grond kreeg in de Alpen. En ondanks het verbod van de Inquisitie is Krampus nooit helemaal verdwenen. In de zeventiende eeuw kreeg hij een vaste rol in het sinterklaasverhaal. Waar de Sint brave kinderen beloonde, zou Krampus ze straffen.

Krampussen in het dorp

Elk dorp heeft zijn eigen Krampussen en ook onderling strijden de mannen om wie het mooiste kostuum heeft. De huidige Krampus-kostuums bestaan meestal uit houten maskers, de huid van een zwart schaap en grote hoorns.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Krampuszug of Krampuslauf

Maar er is meer dan een wedstrijd. Waar in Nederland en België de Sint al ruim voor vijf en zes december wordt ingehaald met feestelijkie intochten, struinen Krampussen de avond van vijf december de straten af. Vaak gaat dat in grote optochten, die veel bekijks trekken. In sommige plaatsen zijn de Krampuszüge enorme evenementen waar honderden Krampussen en nog veel meer kijkers op af komen. Tijdens die tochten jagen de Krampussen het publiek de stuipen op het lijf. Deze eeuwenoude traditie vind je overal in de Alpen, en veel van de maskers die door de krampussen gedragen worden, zijn erg oud. 

Andere metgezellen van Sinterklaas

Zoals veel tradities, heeft de traditie rondom Krampus op veel plekken in de Alpen verschillende verschijningsvormen. In Duitse gebieden heb je kans dat je Knecht Ruprecht of Schwarzen Peter tegenkomt. In Zwitserland wordt Sint Nicolaas vergezeld door Schmutzli.

Vier je Sinterkaas? En heb je nog geen cadeautje geregeld? Denk dan aan een proefabonnement op Bergen Magazine

Afbeelding: 

[Public domain], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis