Bervuur in de Alpen. Afbeelding: Tiroler Zugspitz Arena / Albin Niederstrasser, www.presse.tirol.at

Traditie in Tirol: het Hart-van-Jezus-vuur

Zomaar vuurtjes stoken in de Alpen is vaak verboden en strafbaar. Maar gebaseerd op een oeroude traditie bestaat in Tirol een uitzondering op die regel tijdens de kortste nacht van het jaar. Tijdens de kortste nacht van het jaar, verlichten grote en kleine vuren de Alpen in Tirol.

De oorsprong van bergvuren

Deze traditie bestaat al sinds duizenden jaren. De Kelten en Romeinen staken al grote vuren in de Alpen aan om de zomerzonnewende te vieren. Toen de mensen in Oostenrijk in Christus en de bijbel begonnen te geloven, werd de traditie aangepast en men vierde voortaan de geboorte van Johannes de evangelist op 24 juni. In 1796 en 1809 kreeg het feest nog een andere meer nationalistische traditionele invulling.

Het bergvuur als een uitdrukking van vrijheid

Sinds 1511 was Tirol een autonome regio binnen het Oostenrijkse keizerrijk en daarom voor zijn eigen beveiliging verantwoordelijk. Toen Napoleon het Franse leger door Europa stuurde en land voor land veroverde, moest Tirol zelf voor zijn onafhankelijkheid vechten. Daarom werd het hele land in 1796 door abt Sebastian Stöckl aan het ‘hart van Jezus’ gebonden, waardoor Tirol goddelijke bijstand zou krijgen. Deze oproep werd doorgegeven via de snelste manier die toen bestond: signalen met vuur op de hoge passen van de Alpen. De oproep werkte, want veel vrijwilligers meldden zich aan voor het Tiroler leger en het Franse leger werd verrassend verslagen. Sindsdien is de ‘hart-van-Jezus-dag’ een van de belangrijkste feestdagen in Tirol.

In 1809 probeerden Beierse troepen samen met het Franse leger weer Tirol te veroveren, en de Oostenrijkse Kaiser Franz I kon het land niet beschermen. In herinnering aan 1796 riep de leider van het Tiroolse verzet, Andreas Hofer, weer de eenheid van het ‘hart van Jezus’ uit en net als in 1796 werden de tegenstanders verslagen.

De traditie vandaag

Deze successen van de Tiroolse onafhankelijkheidsstrijders worden ook vandaag nog met ‘bergvuren’ herdacht. De vuren worden in de vorm van Tiroolse adelaars of christelijke symbolen ontstoken. In sommige dorpen zijn ze zelfs beschermd als UNESCO-wereldcultuurgoederen. In deze dorpen werken verenigingen maandenlang aan de voorbereidingen van de feesten, om de patronen waarin de vuren ontstoken worden zo mooi mogelijk te maken.

De feestdag waarom alles draait is 24 juni, maar in de praktijk worden de bergvuren vandaag de dag tijdens een weekend rond de zomerzonnewende aangestoken. In 2023 valt het feest daardoor op de nacht tussen 23 en 24 juni. Maar vanwege slecht weer kan de het aansteken van de vuren ook en week worden uitgesteld.

Wie getuige wil zijn van deze bijzondere traditie, kan op de site van het Tiroolse toeristenbureau kijken waar de mooiste vuren worden ontstoken.

Afbeelding:

Tiroler Zugspitz Arena / Albin Niederstrasser, from Presse.Tirol

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?