overstromingen bergen slovenië

Sloveense bergwandelroutes voorlopig dicht

Het mag geen verrassing zijn dat veel bergwandelroutes in Slovenië voorlopig dicht zijn. Na de hevige regenval in vooral de bergen tegen de grens met Oostenrijk, is de schade enorm. De Sloveense Alpenvereniging adviseert om voorlopig niet de bergen in te trekken. 

De enorme schade door de overstromingen haalt al dagen de voorpagina’s. Hoewel de schade enorm is en veel toeristen geëvacueerd moeten worden, staat het reisadvies voor Slovenië volgens de Nederlandse regering nog wel op ‘groen’. Wel wordt er gewaarschuwd voor modderstromen en puinlawines die nog kunnen vallen. Op veel plekken is de bodem namelijk helemaal verzadigd door het water, waardoor veel hellingen instabiel zijn. Het gevaar is dus nog niet geweken. 

Precies daarom adviseert de Sloveense Alpenvereniging om dus niet de bergen in te trekken. Juist in die gebieden is de schade enorm, maar ook de kans op ongelukken is nog groot. De al overbelaste hulpdiensten nog meer werk geven door het gevaar op te zoeken, is een erg slecht idee. Sowieso zijn op veel plekken routes, maar ook berghutten, gesloten. 

Het water in Slovenië zakt op veel plekken weer en het slechtste weer trekt inmiddels weg. Maar de problemen zijn op veel plekken nog niet voorbij, want de ravage is enorm. Wie nog op reis gaat naar Slovenië, doet er goed aan om het nieuws goed in de gaten te houden en kort van te voren contact te hebben met de verblijfplaats(en) of met de reisorganisatie om te overleggen of een vakantie nog wel een goed idee is. Ook geldt het advies om aanwijzingen van de autoriteiten altijd op te volgen. Hou rekening met veel afsluitingen, ook van belangrijke hoofdwegen. De ARSO, de Sloveense weerdienst, geeft op haar website aan in welke gebieden het risico op problemen door overstromingen het grootst is, maar hou er in grote delen van het land rekening mee dat je te maken krijgt met de gevolgen van de natuurramp. Denk aan afgesloten wegen, schade, dichte vakantieonderkomens en meer.  Dat geldt ook voor delen van Karint

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.