Sneeuw op komst in Winterberg

Volgens de weersverwachting valt er al dit weekend sneeuw in de hoger gelegen gebieden. In de aankomende week daalt de temperatuur zo ver, dat de besneeuwingsmachines kunnen draaien. En dat betekent dat er binnenkort geskied kan worden in Winterberg.

Vanaf donderdagavond dalen de temperaturen in de bergen al tot het vriespunt. Dat betekent al lichte sneeuwval. Meer dan een paar centimeter verwachten de experts niet. Genoeg om de bergen met een witte deken te bedekken, te weinig echter voor wintersport.

Waarschijnlijk al zondag, maar in elk geval aan het begin van de nieuwe werkweek, zijn de temperaturen zo laag, dat de besneeuwingsmachines hun werk kunnen gaan doen. De nachten daarop dalen de temperaturen zelfs nog verder, naar verwachting tot min vijf. Dat is een prima temperatuur om effectief sneeuw te produceren.

Eindelijk wintersport in Winterberg

Komende week kan dus enkele dagen achtereen sneeuw worden gemaakt. Dat is precies de situatie die de liftexploitanten zich in de afgelopen weken hebben gewenst. Besneeuwing is een belangrijke basisvoorwaarde voor wintersport in deze regio. Kunstmatig gemaakte sneeuw is natuurkundig gezien precies gelijk aan natuursneeuw. Mits goed geprepareerd, kan een laag machinaal geproduceerde sneeuwlaag, zelfs mildere temperaturen voor een wat langere periode doorstaan. Daarmee is de basis gelegd voor een sneeuwzekere tweede helft van het wintersportseizoen.

Voor wintersporten is het komend weekeinde nog te vroeg. Maar op een winterwandeling kun je toch al heerlijk van de sneeuw genieten. Skiërs en rodelaars kunnen zich vast verheugen op het derde weekeinde van januari. Dan is er voldoende sneeuw gemaakt om echt te kunne skiën en rodelen. In het kerngebied van de Wintersport-Arena Sauerland is rond 80 procent van de pistes besneeuwd. Daar valt dan genoeg te genieten van het ruime aanbod aan wintersportmogelijkheden.

Wintersportevenementen Winterberg

De weersomslag komt net op tijd voor de geplande wintersportevenementen. Bijvoorbeeld het Kids on Snow Festival of de Chill and Destroy Snowboard Tour. Alleen de langlaufers moeten nog op verdere sneeuwval hopen. Alleen in het langlaufcentrum Westfeld en op de Winterbergse Bremberg worden loipes machinaal voor deze breedtesport besneeuwd zodra dat mogelijk is. Of het in de komende weken voldoende gaat sneeuwen, is helaas nog niet te zeggen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.