Sneeuwkettingen in mei
Een dik pak sneeuw, langzaam rijden en sneeuwkettingen. Wie afgelopen weekend in Oostenrijk van de meivakantie wilde genieten, kan een déja vu aan de wintersport gekregen hebben. Een koufront zorgde voor veel sneeuw en temperaturen die doen denken aan eind februari.
Koude record
In het weekend van 4 en 5 mei 2019 viel de sneeuw op een aantal plaatsen zelfs in het dal. En dat betekende dat op een aantal hoger gelegen wegen er opeens winterse beperkingen golden en op veel plekken moesten de sneeuwkettingen weer uit de achterbak worden gehaald. Ook in Zwitserland viel er sneeuw. Zelfs in Bern viel een dicht laagje wit poeder. Iets dat nog nooit zo laat in mei is gebeurd, volgens Zwitserse media. In Sankt Gallen viel een record van 19 centimeter. Een ruime overschrijding van het oude record van 12 centimeter, dat uit 1957 stamt.
Dat er sneeuw valt in mei is op zich niet heel bijzonder. Een koufront in mei komt vaker voor volgens de Oostenrijkse weerdiensten. Zulke kou komt terug in oude ‘boeren’ wijsheden, zoals ijsheiligen. Maar tegelijk is de huidige kou wel bijzonder. Sinds de Oostenrijkse weerdiensten in 1877 de temperaturen zijn gaan bijhouden, is het niet vaak zo koud geweest op 5 mei. De kou is des te opmerkelijker, omdat het in april in Oostenrijk gemiddeld juist warmer was dan normaal. April 2019 is een van de 25 warmste aprilmaanden sinds de metingen begonnen.
Zware sneeuw
Voor wie een late winterse bergwandeling wil ondernemen, kan de sneeuw wel voor problemen zorgen. De neuschnee is behoorlijk plakkerig en zwaar. Daardoor blijft de sneeuw goed in bomen hangen. Die kunnen dat gewicht echter lang niet allemaal aan. Zowel de Zwitserse als de Oostenrijkse autoriteiten waarschuwen daarom voor een groot risico op vallende takken of complete bomen die onder het gewicht van de sneeuw kunnen bezwijken. Ook is de kans op sneeuwlawines natuurlijk aanwezig.
Ook voor boeren geeft het koufront problemen. Zij moeten hun ontluikende gewassen zien te beschermen tegen de plotseling optrekkende kou. Maar in Zwitserland hebben de boeren daar wat op gevonden, zoals in Boltshausen.