Snowboarder met airbag overleeft lawine

Een 29-jarige snowboarder in Canada filmde zijn val in een lawine met een helmcamera. Gelukkig overleefde hij zijn onverwachte schuiver door de sneeuw, hij trok aan het koord van zijn lawine airbag. Kan hij dankzij deze uitrusting zijn 30ste verjaardag vieren?

De lawine

Tom Oye, een Austaliër uit Adelaide die nu in Canada woont, werd twintig seconden door een lawine meegesleurd. Aan het eind van de val, een ongecontroleerde achtbaanrit tussen dennenbomen door, haastten anderen zich naar hem toe. Tom riep: "Ik ben ben OK! Dat was een beetje eng!”

Het lawinegevaar

De lokale sneeuwmobiel-gids David Cote was op zijn sneeuwscooter in de buurt. Hij merkte dat de sneeuw in het gebied waar hij was op sommige stukken erg gevaarlijk was. Hij zag het ongeluk met Tom gedeeltelijk. Hij vertelde: “Ik zag hem op de oppervlakte drijven. Het is moeilijk om te zeggen dat hij niet door de sneeuw is begraven dankzij de airbag. Maar ik denk dat hij erg veel geluk had die dag.”

De lawine airbag was een cadeau

De airbag was een cadeau voor zijn verjaardag, die hij vervroegd had gekregen van familie en vrienden een lawine airbag. Ze hadden met elkaar geld bij elkaar gelegd om het prijzige cadeau (ongeveer duizend euro) te kunnen betalen. Qua timing was het geven van de gift perfect: zijn cadeau kon hij al voor zijn verjaardag goed gebruiken.

Redde de lawine airbag zijn leven?

Mark Girst, van Avalanche Canada, geeft aan dat een lawine airbag belangrijk is om bij je te hebben. Het vergroot volgens hem je kansen om goed uit een lawine te komen. De belangrijkste gereedschappen voor veiligheid zijn een zender-ontvanger, een schep en een sonde.

Voordelen van de lawine airbag

Een lawineairbag pompt rond de tweehonderd liter lucht in een zak achter je rugzak. Hierdoor kun je als het waren op een lawine blijven drijven. Tegelijkertijd beschermt de airbag je hoofd en nek. Als toch door de sneeuw wordt bedolven heb je door de airbag meer lucht waardoor je langer kunt ademen. Garantie geeft een airbag niet: je kunt nog altijd geraakt worden door een rots of boom. Hoe je uit een lawine komt is een kwestie van je reactie, je uitrusting én geluk.  

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?