Sofie Lenaerts

Sofie Lenaerts op weg naar de Seven Summits

De Belgische avonturierster en klimster Sofie Lenaerts is op weg om de eerste Belgische vrouw te worden, die alle Seven Summits heeft beklommen. Op 22 december vertrok ze voor de laatste top in haar seven summits challenge: Mount Vinson (4892m) op Antarctica.

De beklimming van Mount Vinson op Antarctica is het sluitstuk van Sofie haar onderneming, die tien jaar geleden begon met een beklimming van de Elbroes. En nu, tien jaar later zou het dus zo maar kunnen gaan lukken. Als alles volgens plan verloopt, is Sofie de eerste vrouw uit de Benelux die de seven summit challenge voltooit.

Klimproject van tien jaar

In de afgelopen tien jaar heeft Sofie bewezen dat bergbeklimmen een kwestie van vallen en weer opstaan is. Tijdens haar expedities kreeg ze meer dan eens te maken met tegenslag. Van terroristische dreiging, tot de lawines op de Mount Everest bij de grote aardbeving van 2015. En natuurlijk moeilijkheden tijdens de beklimmingen, zoals een weersomslag tijdens een beklimming van de Lhotse zonder extra zuurstof. Maar juist in dat soort tegenslagen zitten de lessen volgens Sofie. Haar motto is dan ook “wijsheid ligt niet op de top, maar op de weg daarnaartoe”.

Logistiek van de expeditie naar Mount Vinson

Hoewel de beklimming van Mount Vinson technisch lang niet zo moeilijk is als sommige andere toppen die Sofie al bedwong, is de expeditie als geheel niet makkelijk. Mount Vinson ligt afgelegen, zelfs voor Antarcticaanse begrippen. De logistieke operatie is enorm. Eerst gaat het richting het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, daar stapt de expeditie over op een Russisch vrachtvliegtuig, dat kan landen bij de basis op de ijsvlaktes op de Unie-gletsjer. Vanaf daar gaat het met een klein vliegtuig verder naar het basiskamp voor de beklimming op 2150 meter hoogte.

Vanaf daar trekken Sofie en haar team te voet verder van kamp naar kamp, om rustig te acclimatiseren. De klimmers moeten hun voedsel en hun klim- en pooluitrusting volledig zelf meenemen. Op de rug, en op sledes die ze zelf voorttrekken. En dat terwijl de expeditieleden soms dertien uur op een dag onderweg zijn. En of ze ’s nachts zullen slapen? Het is nu zomer op Antarctica en dat betekent dat de zon ’s nachts niet onder gaat!

Het expeditieteam

Sofie klimt natuurlijk niet alleen. Tijdens de expeditie wordt ze vergezeld door Eva Lakiere, een chirurge uit West-Vlaanderen en de Spaanse klimmer Miguel Madrid Lopez. Wie de verrichtingen van het team wil volgen, kan dat doen via de facebookpagina 8000unlimited

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.