zeearend National Park Thayatal

Spotten: Zeearenden in Oostenrijk

Wie aan Oostenrijk denkt, denkt niet snel aan de zee, en waarschijnlijk ook niet aan zeearenden. Maar juist deze vogels worden de laatste tijd steeds vaker gezien in het Oostenrijkse natuurpark Thayatal.

Het Oostenrijkse Nationaal Park Thayatal, tegen de Tsjechische grens staat bekend om de ongerepte natuur. In het park kom je dus veel bijzondere inheemse planten- en diersoorten tegen, maar dus ook hier en daar wat gasten die op het oog verdwaald lijken, zoals de zeearend.

Zeearenden in Thayatal

De zeearenden overwinteren regelmatig in het Nationaal Park Thayatal. Natuurbeheerders schatten dat er op dit moment ongeveer zes zeearenden rondvliegen in het Thayatal. En die zijn op dit moment niet over het hoofd te zien. Niet alleen de spanwijdte van tweeënhalve meter van kan een volwassen dier maakt dat de vogels moeilijk over het hoofd te zien zijn, de winter is sowieso een goed moment om vogels te spotten. De bomen zijn kaal, waardoor de vogels van een veel grotere afstand zichtbaar zijn, ook als ze tussen de takken zitten te rusten.

Zeearenden in Oostenrijk

Helemaal raar is het niet dat de zeearenden in Oostenrijk rondvliegen. Ooit vlogen er veel meer vogels rond, ook in het Europese binnenland, bijvoorbeeld in Oostenrijk. In de negentiende en twintigste eeuw verdwenen veel van de vogels echter. En dat terwijl de arenden bijvoorbeeld ook op het wapenschild van Oostenrijk prijken!

Herstel van de Wappenvogel

Sinds 1999 zet het Wereldnatuurfonds zich in om de arenden of Wappenvogel (staatsvogel) weer terug te laten komen in Oostenrijk. En dat lijkt dus succes te hebben, want steeds meer arenden lijken zich permanent in Oostenrijk te vestigen. Veel van die arenden wonen in Niederösterreich, dus wie de vogels zien, moet vooral die kant op!

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!