De wolf keert terug in de Alpen

Steeds meer wolven in de westelijke Alpen

De wolf keert terug in de AlpenIn de Italiaanse regio Piëmonte gaat het goed met de wolf. Dertig jaar geleden kwamen ze nergens in de Alpen meer voor, nu leven er in het gebied tussen Ligurië en de Mont Blanc al weer 33 roedels. Een bedreiging voor mensen vormen ze niet, zeggen onderzoekers, eerder andersom.

Eeuwenlang werd jacht gemaakt op de wolf in de Alpen, zo fanatiek dat hij er compleet werd uitgeroeid. In de Italiaanse Apennijnen wisten de dieren in de meest onherbergzame gebieden echter te overleven. Vanuit daar moeten de dieren in de jaren '80 op ontdekkingstocht zijn gegaan richting het noordwesten. Met succes, want uiteindelijk heeft zich in de westelijke Alpen een gezonde populatie weten te ontwikkelen.

Mattia Colombo is een bioloog die onderzoek doet naar de wolf in de Italiaanse regio Piemonte. Daarvoor gaat hij vooral op zoek naar drollen van de beesten, waar hij DNA-monsters uit kan nemen. Dankzij deze methode kon worden vastgesteld dat het aantal wolven in de streek van 1999 tot 2005 meer dan verdubbelde. Momenteel leven er zo'n 130 tot 160 dieren, verdeeld over 33 roedels. En Colombo verwacht dat dit aantal verder gaat groeien.

"Ze zijn erg taai en kunnen zich goed aanpassen", zegt de bioloog. Naar verwachting zullen de dieren zich ook over de rest van de Alpen verspreiden, maar dat kost veel tijd. Uit het onderzoek blijkt ook dat 76 procent van de Alpenwolven vroegtijdig overlijdt. Het verkeer is daar de grootste oorzaak van. Maar ook worden er nog steeds wolven illegaal gedood, vooral bij schaapherders zijn ze niet populair.

Daarom wordt er veel gedaan om conflicten met de roofdieren te voorkomen. Er worden herdershonden en alarmsystemen ingezet om kuddes te bewaken, en alle veehouders die toch een dier kwijtraken worden gecompenseerd. Maar dit soort incidenten zijn zeldzaam. De wolven zijn schuw en mijden de mens zoveel mogelijk. Zelfs Colombo, die dagenlang de bergen doorkruist op zoek naar sporen, heeft er zelden een gezien. 

Bron: Der Standard

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)