Streetview. Foto Google Schweiz Nadja Simmen

Streetview brengt Zwitsers spoor in beeld

Streetview. Foto Google Schweiz Nadja SimmenOp Google Streetview zijn voornamelijk straten te zien, maar Google gaat nu ook spoorwegen in beeld brengen. Zwitserland heeft de wereldprimeur. Het traject tussen Thusis in Graubünden en het Italiaanse Tirano wordt het eerst als 360-panorama opgenomen.

Het 122 kilometer lange traject van Thusis via St. Moritz naar Tirano voert dwars door de Alpen, over 196 bruggen en 55 tunnels. De twee delen van dit traject, de Albulaspoorlijn en de Berninaspoorlijn staan beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deze maand zullen de opnames plaatsvinden. Daarvoor maakt Google gebruik van een speciaal voor dit doel ontworpen trike, een driewieler met camera die op een platte wagon is gezet. Het bewerken en samenstellen van deze beelden zal nog enkele maanden in beslag nemen. Google en de Rhätische Bahn, die de spoorlijnen beheert, hopen dat de beelden vanaf begin volgend jaar op internet te bekijken zijn.

Bekijk hier een filmpje over het maken van deze beelden.

Het is niet de eerste keer dat Google voor Streetview afwijkt van de auto. De Amazone is via een boot in beeld gebracht en voor het skigebied Whistler in Canada is gebruik gemaakt van een sneeuwscooter. 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?