regels winterbanden duitsland frankrijk 2024

Strengere regels voor winterbanden

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat, zijn winterbanden een absolutie must-have. Maar als je al op wat oudere winterbanden rijdt moet je wel even opletten. Vanaf het najaar van 2024 gaan in meerdere Europese landen striktere regels voor winterbanden gelden.

Autobanden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden zijn voorzien van een alpine-symbool. een bergje met een sneeuwvlok op de zijkant van de band, beter bekend als het 3-peak-mountain-snowflake-symbool, of 3PMSF. Alleen banden die van dat icoontje voorzien zijn, zijn echte winterbanden.

M+S-banden zijn geen winterbanden

Tenminste, dat is sinds 2018 zo. Voor die tijd werden er ook veel M+S banden als winterband verkocht. M+S staat voor “modder en sneeuw”, maar in tegenstelling tot het 3PMSF-symbool is M+S geen echt keurmerk. Banden met een M+S-markering konden tot 2018 wel als winterband verkocht worden, maar voldeden lang niet altijd aan de eisen die aan winterbanden gesteld worden.

3 peaks snow winterbandenSinds 2018 mogen M+S-banden dus niet meer als winterband verkocht worden, maar dat wil niet zeggen dat er geen mensen zijn die nog een set M+S banden van voor die tijd hebben liggen. In Duitsland gelden M+S-banden die tot 2017 zijn gekocht nu nog als winterband, M+S-banden die na die tijd zijn gekocht niet. Vanaf oktober 2024 worden de oude M+S-banden ook niet meer als winterband gezien. Dan worden alleen nog banden met het 3PMSF-symbool als echte winterband geaccepteerd. In november van 2024 gaat hetzelfde in Frankrijk gebeuren. Dan gelden dus ook daar de M+S-banden niet meer als winterband.

En all-season banden?

Dat betekent (gelukkig) niet dat je je all-season banden meteen weg moet gooien, maar wel dat je ze even moet controleren. All-season banden met het 3PMSF-symbool zijn namelijk geschikt als winterband. Tenminste, als ze nog aan alle eisen voor het 3PMSF-keurmerk voldoen natuurlijk. Als je 3PMSF-banden helemaal zijn afgesleten, moet je ze natuurlijk ook vervangen.

Zowel Duitsland als Frankrijk kondigen aan dat er flinke boetes komen te staan op het (blijven) rondrijden met M+S-banden.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?