Sneeuwketting. Foto robbie_shade

Alles wat je over winterbanden in Europa moet weten

In Nederland zijn ze niet verplicht, maar zodra je de landsgrenzen passeert, krijg je al snel ermee te maken: winterbanden en sneeuwkettingen. Maar wanneer moet je met winterbanden rijden? En zijn sneeuwkettingen ook verplicht? Hier een overzicht om alle onduidelijkheid de wereld uit te helpen.

Elk land heeft zijn eigen regels als het op sneeuwkettingen en winterbanden aankomt. Daarom is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken wat je verplicht in de auto moet hebben in de landen waar je naartoe gaat. 

Wat voor winterbanden?

symbool winterbandenNiet elke band met een grof profiel is een winterband. Winterbanden zijn te herkennen aan het zogheten 3PMSF-symbool. Een symbooltje van een bergje met drie topjes, waarin een sneeuwkristalletje staat. Tot een aantal jaar terug werden zogeheten 'mud+snow-banden', herkenbaar aan de code M+S, ook als winterbanden beschouwd, maar inmiddels wordt daar op teruggekomen. Inmiddels is bekend dat vanaf 2024 MS banden in Frankrijk en Duitsland niet meer als winterband gezien worden. 

Oefenen met sneeuwkettingen

Oefen van te voren. Ga niet op het moment suprême in de bergen je sneeuwketting voor het eerst om je banden leggen. Met bevroren handen en geen kennis zal dit haast onmogelijk zijn. Test de sneeuwketting eerst een keertje thuis en laat je bij de verkoop goed informeren. Sneeuwkettingen met de verkeerde maat kunnen voor veel schade zorgen. Niet alleen door losrakende stukken ketting, moderne auto's hebben veel sensoren in de wielkasten zitten, die totaal ontregeld kunnen raken als je de verkeerde sneeuwketting om je banden legt. Laat je daarom goed adviseren bij de aankoop van een set sneeuwkettingen en rij voorzichtig als je de sneeuwkettingen moet gebruiken. Lees de verpakking van de sneeuwketting goed, zodat je weet wat de maximum snelheid is die je mag rijden met je sneeuwkettingen.

Duitsland, Frankrijk en Scandinavië

De regelgeving in Duitsland heeft in het verleden voor veel vragen gezorgd. In de wet stond dat de auto aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden. Inmiddels is deze regelgeving verduidelijkt: bij winterse omstandigheden zoals sneeuw of ijs, is het gebruik van winterbanden het hele jaar door verplicht. Als er op bergpassen sneeuwkettingen vereist zijn, staat dat met borden aangegeven. In Frankrijk en de Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Denemarken wordt dezelfde regelgeving toegepast.

Finland

Finland is een uitzondering bij de Scandinavische landen. Daar is het voor iedereen verplicht om vanaf 1 december tot en met 1 maart met winterbanden te rijden.

Winterbanden in Oostenrijk en Italië

In beide landen is de plicht om met winterbanden en/of sneeuwkettingen te rijden, aangegeven met borden. Voor Oostenrijk geldt dit alleen in de periode tussen 1 november en 15 april, al zijn in de Arlbergtunnel sneeuwkettingen verboden. In Italië vormt de Valle d'Aosta een uitzondering, daar moet je vanaf 15 oktober tot 30 april verplicht sneeuwkettingen bij je hebben.

Kroatië en Tsjechië

Winterbanden in Tsjechië zijn verplicht 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen mogen alleen als er een dikke laag sneeuw of ijs ligt. Het wegdek mag niet beschadigd worden. Voor Kroatië gelden dezelfde regels al zijn de winterbanden alleen verplicht tijdens winterse omstandigheden.

Slowakije en Slovenië

Bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en gladheid is het in beide landen verplicht om winterbanden te hebben. Slovenië geldt dat voor de periode van 15 november tot en met 15 april, heb je toch geen winterbanden dan moet je sneeuwkettingen in de auto hebben liggen en mag je niet harder dan 50 kilometer per uur. In Slowakije is gebruik van sneeuwkettingen alleen nodig als er sneeuw of ijs op de weg ligt.

Zwitserland

De noodzaak van winterbanden is in Zwitserland niet via de wet geregeld, wel wordt het aangeraden. Wanneer de weersomstandigheden dat vragen, zijn sneeuwkettingen verplicht. Op sommige bergpassen wordt deze verplichting met borden aangegeven, dit geldt dan alleen in de periode van 1 november tot en met 30 april. Let in de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel op, daar mag niet met sneeuwkettingen worden gereden.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?