De alpensteenbok (Capra ibex)

Strijd in Italiaanse regio’s om steenbokjacht

De alpensteenbok (Capra ibex)De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft na bezwaar van het Wereld Natuur Fonds de provincie Sondrio in de regio Lombardije verboden om de jacht op de alpensteenbok te heropenen. In de regio Piëmonte is de jacht nog wel toegestaan.

Hier gelden er nog altijd soepele regels voor de jacht op een groot aantal diersoorten. 25 jaar geleden werden al 60.000 handtekeningen opgehaald om deze wet aan te scherpen, daarover wordt op 3 juni eindelijk een referendum gehouden.

De inwoners van de Noord-Italiaanse provincie kunnen onder andere beslissen om de jacht op zondag en in besneeuwde gebieden te verbieden. Bovendien staat het aantal soorten waarop gejaagd mag worden ter discussie. Als het referendum een 'ja' oplevert, mag alleen nog geschoten worden op wilde zwijnen, hazen, fazanten en ander klein wild.

De alpensteenbok zou het gebied waarin hij beschermd leeft dan flink zien uitbreiden. Momenteel gaat het al goed met het dier, in Italië komen er nu zo'n 13.500 voor. Rond 1900 waren er na intensieve bejaging nog slechts een paar dieren over. 

Bron: CIPRA

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen