Het gevaarlijke dier in kwestie.

Strijd tegen gewelddadige koeien gaande in Salzburg

Het gevaarlijke dier in kwestie.In de provincie Salzburg in de Oostenrijkse Alpen gaan er sinds kort flyers rond die zowel bewoners als toeristen tips geven over de omgang met koeien, voornamelijk om te voorkomen dat mensen gewond raken door de kuddedieren. De folders blijken erg in trek te zijn.

De gemeente van Salzburg besloot vorig jaar flyers te maken met feiten over hoe koeien kunnen reageren op wandelaars en mensen die hun hond uitlaten in het gebied. De interesse in deze folders bleek zo groot, dat er afgelopen donderdag werd aangekondigd dat er 10.000 extra brochures worden aangemaakt.

Elk jaar lopen talloze mensen door heel Oostenrijk verwondingen op of komen zelfs om het leven door agressieve koeien. Experts zeggen dat veel van deze gewelddadige aanvaringen voortkomen uit de onachtzaamheid van de mensen jegens de koeien. Zo zeiden ze dat mensen de “woonkamers van de koeien betreden” zodra ze door de weilanden lopen.

Dierexperts leggen uit dat mensen niet dwars door een kudde runderen moeten lopen. Voornamelijk moederkoeien - die doorgaans rond de 700 kilogram wegen - zien honden en soortgelijke dieren als een bedreigingen voor hun kalveren.

Een soortgelijke situatie vond in juni plaats, toen een Alpenkoe haar kalf probeerde te beschermen. Het dier stormde op vier wandelaars af, waarvan er twee ernstig gewond raakten. Een ander geval van onachtzaamheid jegens de koeien is hier te lezen. Een Nederlandse vakantieganger besloot in dat geval een Beierse koe te bestelen van haar koebel.

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling