silvretta hocalpenstrasse gesloten

Tijdelijk met de bus over de Silvretta Hochalpenstrasse

In juli werd de Silvretta Hochalpenstrasse, de mooie, toeristische autoroute van Tirol naar Montafon getroffen door een reeks rotslawines na slecht weer. Door de schade is de weg tot de herfst van 2024 geblokkeerd voor normaal verkeer. Wel rijden er pendelbussen voor wandelaars.

Meerdere rotslawines

Halverwege juli was het op veel plekken slecht weer in de Alpen, waardoor er op veel plekken modderstromen en rotslawines ontstonden. Die veroorzaakten slachtoffers en schade. Een van de plekken waar schade ontstond, was de Silvretta Hochalpenstrasse. Op een hoogte van 1960 meter kwam een deel van de berghelling naar beneden en blokkeerde de weg. Er wordt nu hard gewerkt om de weg weer vrij te maken en – nog belangrijker – de hellingen boven de weg beter te beveiligen, zodat dit soort grote lawines in de toekomst niet meer voorkomen. Maar daardoor is de weg voorlopig wel dicht. 

Niet de hele weg is dicht. Wie vanuit Tirol, uit de richting Galtür komt, kan van de weg gebruik maken tot aan de Vermuntsee. 

Pendeldienst tot aan lawine

Om toch een verbinding over de weg te creëren, is in augustus een pendeldienst ingesteld. Bussen brengen wandelaars tot vlak bij de plek waar de weg geblokkeerd is door het puin. Vanaf daar voert er een korte wandeling langs de puinhelling. De route is enigszins provisorisch aangelegd en stevige schoenen zijn dus aangeraden.  Vanuit Montafon bekeken, rijdt de bus tot haarspeldbocht twaalf. Vanaf daar moet je te voet tot bocht veertien, daar stopt een bus die je naar de Vermuntsee brengt. Op die manier kunnen wandelaars nog de pas over en genieten van de mooie uitzichten op de bergwereld rondom de Bielerhöhe.

Voor meer informatie over de situatie op de Silvretta Hochalpenstrasse, zoals de dienstregeling voor de pendelbussen, kun je kijken op de site van Silvretta-Bielerhöhe

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling