Bruine beer

Toename beren en wolven in Zwitserland

Bruine beerUit onderzoek van een Zwitserse overheidsinstantie blijkt dat het aantal wilde dieren in de Zwitserse bergen fors aan het toenemen is. Vooral beren en wolven doen het goed in de Zwitserse Alpen, terwijl het aantal lynxen, vossen en jakhalzen ook groeit.

Volgens Reinhard Schnidrig, hoofd van een overheidsdienst van Milieu op het gebied van jagen, wilde dieren en biodiversiteit, is de toename van wilde dieren spectaculair. “Alle soorten nemen in aantal toe”, vertelde hij aan de Zwitsers krant Le Temps. “Beren komen elke zomer terug en wolven beginnen zich voort te planten op Zwitserse bodem.”

Een groter bosoppervlakte en een overvloed aan prooidieren, waaronder herten, zijn de belangrijkste redenen voor de groei van het aantal roofdieren.

Schnidrig wijst er wel op dat de roofdieren een gevaar voor mensen kunnen vormen. Wolven zullen over het algemeen niet snel een mens aanvallen, behalve als iemand in de buurt komt van hun jongen of als ze hondsdol zijn. Toch moeten mensen oppassen dat zij voldoende afstand houden tot een wolf en moeten zij respect tonen voor zijn leefomgeving. Als iemand wel oog in oog met een wolf komt te staan moet diegene laten zien dat hij niet bang is en rustig achteruit lopen.

Voor beren gelden dezelfde regels, al moet er met deze dieren nog meer opgepast worden. Schnidrig: “Beren zijn anders, omdat zij minder voorspelbaar zijn.”

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!