k2 winterbeklimming

Top van beruchte K2 voor het eerst bereikt tijdens winter

“WE DID IT, BELIEVE ME WE DID IT - JOURNEY TO THE SUMMIT NEVER DONE BEFORE”- sprak expeditielid Chhang Dawa Sherpa. Op zaterdag 16 januari is er namelijk geschiedenis geschreven; de top van de beruchte K2-berg is voor het eerst bereikt tijdens de winter.

De 8.611m-hoge K2, in het Karakoram-gebergte, op de grens van China met Pakistan is de op één na hoogste berg ter wereld. De berg staat bekend als een van de lastigst te beklimmen bergen, vooral in de winter, als het nog kouder is en er nog meer sneeuw en ijs ligt. Veel beklimmers deden al een poging de beruchte top in de winter te bereiken, en op 16 januari 2021 lukte het dan eindelijk: een team van tien Nepalese sherpa’s haalde de top.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Nepalees feest

De beklimming werd goed gevierd. “We stapten samen op de top terwijl we het Nepalese volkslied zongen”, schreef één van hen op een blog, volgens het AD. De beklimming betekende dubbel feest voor de Nepalezen. Niet alleen is het bijzonder dat een team in de winter de top van de beruchte K2 heeft gehaald, het is ook een zeldzaamheid dat Nepalezen de als leiders van een expeditie de top van een berg halen. Hoewel talloze Sherpa’s meer dan eens op de top van de hoogste bergen ter wereld staan, worden die expedities vaak op naam van andere klimmers geschreven. Dat leek ook nog even op de K2 te kunnen gaan gebeuren. Van de verschillende teams die zich opmaakten voor een winterbeklimming van de berg, was er slechts één klein team dat ‘helemaal’ Nepalees was. Uiteindelijk besloten tien mannen van verschillende teams samen te werken en zo eindelijk een first ascent uit naam van hun land te claimen. Onder hen was NIrmal Purja, die vorig jaar nog een ultieme prestatie neerzette door in een seizoen alle veertien achtduizenders van de Himalaya te beklimmen.

Ongeluk in de afdaling

De feestvreugde werd echter verstoord door een ongeluk tijdens de afdaling. De Spaanse topklimmer Sergi Mingote, tijdens de afdaling naar het basiskamp ten val in een gletsjerspleet en overleed op de berg. Mignote, die 49 is geworden, probeerde met een ander team de berg zonder extra zuurstof te bedwingen. Het team betreurt zijn dood en Spaanse premier Pedro Sanchez wijdde een bericht aan de topklimmer op Twitter.

Daarmee heeft de berg zijn beruchte reputatie van Savage Mountain eens te meer waargemaakt. De combinatie van steile hellingen, lawines, ijs, temperaturen van -60 graden Celsius, windstoten van 200 kilometer per uur en andere extreme, winterse weersomstandigheden, maakt dat de berg een van de gevaarlijkste bergen ter wereld is, gevaarlijker dan Mount Everest. Gemiddeld genomen overleeft 29% van de klimmers een dergelijke expeditie naar de K2-top dan ook niet.

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.