Tour de France (berg)etappe 9: rennen door de Vogezen

Grand BallonDeze eerste officiële bergetappe op zondag 13 juli 2014 doorkruist een flink gedeelte van de Vogezen en kent verschillende korte beklimmingen. Van Gérardmer naar Mulhause leggen de renners deze etappe rond de 170 kilometer af, waarvan ze 38,2 kilometer aan het klimmen zijn. De route beslaat – net als bij etappe 10 – verschillende cols en bergtoppen binnen het natuurpark Ballons des Vosges en voert langs verschillende prachtige uitzichtplaatsen.

Beklimmingen

De route van etappe 9 kent zes gecategoriseerde beklimmingen, de uitdagende en zeer bekende Col de la Schlucht van 8,6 kilometer met een stijgingspercentage van 4,5% en de Col du Wettstein van 7,7 kilometer lang met een stijgingspercentage van 4,1%. Vervolgens berijden de renners de Côte des Cinq Châteaux van 4,5 kilometer met 6,1% stijgingspercentage. Daarna wordt Côte de Gueberschwihr beklommen met een lengte van 4,1 kilometer en een stijgingspercentage van 7,9 procent. In het skigebied van Le Markstein wordt vervolgens een klim van 10,8 kilometer lang gemaakt met een stijgingspercentage van 5,4%. De laatste bestijging van deze dag vormt de Grand Ballon, de hoogste berg van de Vogezen. Alhoewel de renners niet de top zullen bereiken, is dit wel de meest uitdagende klim van de dag qua hoogteverschil: 1,4 kilometer met een stijgingspercentage van 8,6%.

Le Markstein. Foto Michiel Verbeek

Een majestueus uitzicht

Verschillende van de hiervoor genoemde cols en bergen zijn plekken met bijzondere uitzichten en natuurschoon. Het gebied rond de Col de la Schlucht biedt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op het meer van Longemer en verschillende heuvelpartijen van de Vogezen. Daarnaast is de Grand Ballon met zijn hoogte van 1424 meter populair bij bergwandelaars, vanaf de top is er een majestueus uitzicht over de Vogezen en in het zuiden zijn de Alpen met haar Mont Blanc te ontwaren. Le Markstein, waar de Tour langskomt,  is een geliefd gebied in de winter voor skiërs en in het bijzonder langlaufers. 

Xonrupt Longmer

Heimen en wijn

De renners passeren deze etappe in het bijzonder twee plaatsjes middenin Vogezen, Turckheim en Wintzenheim. Het eerste plaatsje wordt gekenmerkt door verschillende traditionele vakwerkhuizen en staat bekend om de goede wijn die er gemaakt wordt. Wintzenheim mag zich de trotse eigenaar van twee fascinerende middeleeuwse kasteelruïnes noemen, die beiden voor publiek zijn opengesteld.

Finish in Mulhause

De renners finishen in Mulhause, een oude industriestad van behoorlijk formaat met een groot economisch centrum en diverse prachtige tuinen. Vervolgetappe 10 zal zich nogmaals gereden worden in de Vogezen, maar dan in een zuidelijker deel. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!