midzomer

Midzomerfeesten in de bergen

Deze week worden op veel plaatsen de midzomerfeesten gevierd. In de langste dag van het jaar, de midzomernacht, of op de naamdag van Johannes de Doper zijn er op veel plekken in Europa feesten. Vaak worden tijdens de midzomernachtfeesten feestvuren ontstoken.

Midzomer in Scandinavië

De midzomerfeesten in Scandinavië zijn bekend. De midzomerfeesten horen bij de belangrijkste Scandinavische feestdagen. In Denemarken staat het feest bekend als Sankt Hans, in Noorwegen als Sankthansaften of Jonsok. In Zweden heet het feest Midsommar. In Noorwegen en Denemarken wordt het midzomerfeest op 23 juni gevierd, in Zweden is het op de vrijdag in de periode tussen 19 juni en 25 juni. In alle drie de landen worden de feesten gevierd met grote vuren. In Zweden wordt ook op veel plekken de meiboom opgericht.

Die vuren staan vaak aan de oevers van meren en rivieren, of soms zelfs er in! In Denemarken worden ook veel vreugdevuren op het strand aangestoken.

Midzomer in de Alpenlanden

Ook in Oostenrijk wordt midzomer gevierd. In Tirol wordt het ‘Heilig-hart-van-jezus-vuur’ ontstoken. Dat zijn grote feestvuren die op de berghellingen worden aangestoken. Dat levert schilderachtige plaatjes op van vuren die her en der op de berghellingen oplichten. Soms vormen die vuren een patroon. Vaak zijn de bergbanen tot laat geopend, zodat toeschouwers met de kabelbaan naar de vuren toe kunnen om te feesten. Die feesten vallen vaak in de weekenden rondom 21 juni.

Ook in Frankrijk wordt er gefeest rondom vreugdevuren. Daar is het midzomerfeest gekoppeld aan de naamdag van Johannes de Doper en valt daarom altijd op 24 juni. In de Franse Pyreneeën, op de grens met Spaans Catalonië, begint het feest zelfs al op 22 juni. Dan worden de eerste vuren al aangestoken, die uiteraard tot op de naamdag van de heilige zelf brandend worden gehouden. 

In Zwitserland is er geen groot nationaal feest, maar er zijn gedurende de zomer, wel meerdere zomerfeesten. Bijvoorbeeld als het vee naar de weides hoog in de bergen wordt gebracht. 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden