Tsjech valt twee keer van dezelfde bergwand

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, is het gezegde. Dat gaat niet op voor een klimmer uit Tsjechië die afgelopen week gevallen is tijdens een beklimming van de Holzwerkerwand in skigebied Krippenstein in het Oostenrijkse district Gmunden. In 2010 overkwam het hem ook al.

Het moet een grote verschrikking voor hem zijn, want de klimmer wilde juist zijn trauma uit 2010 verwerken door de beklimming in het Dachsteingebergte dit keer te voltooien. Vier jaar geleden viel de Tsjech 100 meter omlaag en liep daarbij bijna noodlottig hoofdletsel op. De revalidatie duurde een maand. En nu ligt hij weer in het ziekenhuis, met een gebroken enkel.

Horrorwand

De klimmer wilde ditmaal gecontroleerd omlaag springen van de Holzwerkerwand, maar dat mislukte en de man kwam vier meter lager verkeerd terecht en moest noodgedwongen de bergreddingsdienst bellen.

“Ik ben verschrikkelijk geschrokken”, vertelt hij aan Österreich24. “Vier jaar geleden was ik bijna gestorven op die wand. Sindsdien is het een horrorwand voor mij, maar ik wilde me er overheen zetten. Dat het weer zo zou gaan, daar had ik natuurlijk niet aan gedacht.” Hij is vastbesloten de Holzwerkerwand nogmaals te beklimmen, maar dan samen met een professional.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen